Basisscholen in Tilburg gaan gebieden rond hun gebouwen ‘adopteren’ en schoonhouden. Dit als onderdeel van het landelijke project Schoon Belonen. “Het belangrijkst is dat het zwerfafval uit de natuur blijft”, zegt Piet van Oirschot, beleidsmedewerker bij gemeente Tilburg.

Het project zit nog in de opstartfase, vertelt Van Oirschot, die zich voor de gemeente bezighoudt met afval. “We hebben al scholen benaderd. Een aantal heeft ook al aangegeven mee te willen doen.” Het project bestaat uit drie delen. Het verzorgen van een stuk groen is er één. “Daarnaast gaan we op scholen educatieve lessen geven over zwerfafval en gaan scholen hun afval beter scheiden”, legt Van Oirschot uit.

Deelnemende scholen en verenigingen kunnen de spullen die ze nodig hebben voor het opruimen van zwerfafval ophalen bij de gemeente. “Prikstokken, veiligheidshesjes, handschoenen”, somt Van Oirschot op. “Daarnaast regelen we ook het afvoeren van geruimd zwerfafval.” Ook individuen en groepen mogen die spullen lenen van de gemeente om zwerfafval op te ruimen, benadrukt hij. “Het belangrijkst is dat het afval uit de natuur blijft.”

Niet alleen scholen kunnen meedoen met het project, maar ook bijvoorbeeld sport- of buurtverenigingen kunnen zich aanmelden. Zij kunnen dan meedoen met het scheiden van afval of met het ‘adopteren’ van een gebied. Van Oirschot: “Voor het ophalen van restafval moeten die verenigingen betalen. Hoe meer ze scheiden, hoe minder het ze kost. Gescheiden glas, plastic en papier haalt de gemeente namelijk op.”

In ruil voor het schoonhouden van een stuk groen, kunnen deelnemers een vergoeding tegemoet zien. Afhankelijk van de grootte van het gebied, kan dat oplopen tot maximaal duizend euro. Dat geld krijgt de gemeente Tilburg van het landelijke project. “Het idee is dat de scholen het ook daadwerkelijk uitgeven aan iets voor de leerlingen. Dus niet een nieuw schoolbord, maar juist een schoolreisje.”