Het is geen normale dag op de tennisbanen van ATV Berkenrode in Berkel en Rodenrijs. In de kantine verzamelen zich fans van dorpsgenoot Kiki Bertens. Zij speelt op uitmuntende wijze een kwartfinale op Roland Garros.


De supporters hebben de Oranjeshirts uit de kast getrokken. Scholieren maken hun huiswerk vandaag niet thuis, maar op de tennisclub. Bertens leeft in Berkel. Vandaag kan ze een historische prestatie neerzetten, de halve finale bereiken van een Grand Slam. Dat is de eerste keer sinds Betty Stöve dat bereikte in 1977. Bertens speelt tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky (9 op WTA-ranglijst).

IMG-20160602-WA0011

Rond kwart over vier begint de partij van de Nederlandse. Het gevoel bij de fans op een goede afloop is aanwezig. Monique van de Burg: “Ze is toch een beetje van je club. Zo komt de internationale sport dichtbij.” Van de Burg komt Bertens in de winter tegen bij de club. Ze zeggen wel hallo tegen elkaar, maar hebben geen uitgebreide gesprekken. “Ook vraagt ze nooit om een balletje te slaan. Er is namelijk een aardig niveauverschil”, zegt ze lacherig.” Van de Burg voorspelt een lastige partij. “Het is al bijzonder dat ze zo ver is gekomen.”

Het tegenovergestelde denkt barman Jan van Bree. “Ik zeg dat ze de finale haalt.” Voor Van Bree is het een drukke dag, ondanks dat er in eerste instantie nog weinig mensen voor het grote scherm zitten. “Het is een normale werkdag: dat is het jammere. Als ze later moest spelen, was het misschien nog drukker geweest. We hadden bij de andere wedstrijden ook een tv aan staan, maar dit is de eerste keer dat we op een groot scherm kijken.” Bertens schuift ook weleens bij Van Bree aan de bar. “Ze is mijn allerliefste vriendinnetje. Dat geloof je misschien niet. Maar toen ze 7 jaar was, speelde ze hier al. Haar tante woonde in Berkel en Rodenrijs en vandaar dat ze bij deze club ging tennissen.”

Geen Wateringse

De aanwezigen moedigen Bertens aan. Het is een spannende partij. “Niet goed voor je hart”, zucht Henk Kruijt. Hij woont tegenover de tennisster. “Als ze thuis is, zie ik haar wel. Ik heb zelfs een schilderklus bij een vriendin van haar.” Kruijt vindt het jammer dat de media continu vermelden dat Bertens uit Wateringen komt. Dat is enkel haar geboorteplaats. “Het is jammer, want ze heeft verder helemaal niks met Wateringen. Ze woont en speelt in Berkel.” Het smetje op de wedstrijd is dat er in Parijs weinig mensen op de tribune zitten. Dat doet hem denken aan de wedstrijden in Nederland. “Onze club heeft een redelijk hoog niveau. Ook bij onze competitiewedstrijden is het relatief rustig op de tribunes. Ik snap dat niet.”

Tussen alle aanwezigen zit, volgens de kenners, al een talentvolle opvolgster van Bertens. Suzan Lamens is 16 jaar en ze is Nederlands kampioen tot en met 16 jaar. Ze komt ook uit Berkel en Roderijs. Kruijt: “Ze kan zelfs beter worden dan Bertens.”

20160602_174645

Één Kiki Bertens

De zaal wordt helemaal gek na het winnen van de eerste set. Het vervolg gaat snel. In de tweede set staat Bertens al snel met 4-0 voor. De bitterballen gaan al rond. Het kan niet meer fout gaan, denken de fans. En dat gaat het ook niet meer. De aanwezige jeugd zingt na de overwinning van Bertens liedjes als “Er is maar één Kiki Bertens” en “Walking in a Bertens’ Wonderland”.

Bertens wint met 7-5 en 6-2 en speelt de volgende dag de halve finale tegen Serena Williams. Barman Van Bree: “Ik denk dat het morgen nog drukker wordt. Poe, ik kan me nog steeds niet voorstellen dat ze dit gered heeft. Geweldig.”