“Nee, natuurlijk mag dat niet!”, luidt de radiospot van de overheid om consumenten te waarschuwen voor drone-gevaar. De overheid is een campagne gestart. Aanleiding zijn recente meldingen op Schiphol waarbij piloten drones in de lucht zagen, terwijl het rond luchthavens verboden is om te vliegen met een drone.

Bij Toemen Modelbouw is het verkopen van drones de afgelopen twee jaar een grote taak geworden. Volgens hen is het helemaal niet mogelijk om met drones te vliegen bij de luchthaven. “Alle drones die wij verkopen hebben software waardoor ze ongeveer met ongeveer vier kilometer afstand van een vliegveld niet kunnen vliegen”, vertelt de eigenaar van Toemen. “Het zijn vooral de drones die zelfgebouwd worden die de begrenzing niet hebben.”

Bij het verkopen van drones ontvangt de klant al een leaflet van de overheid met waar wel en niet gevlogen mag worden. Daarnaast heeft verkoper Tonny Nooijens van Toemen nog een advies: “De belangrijkste tip voor vliegers van drones is dat je je gezonde verstand moet gebruiken.”

Onduidelijkheid en grijsgebied

Volgens Nooijens is het vooral belangrijk dat er duidelijke regels komen rondom het gebruik van drones. “Er is nu te veel grijsgebied tussen particulier en zakelijk. Zo moet je zakelijk gecertificeerd om te kunnen vliegen, particulier hoeft dat niet. Ze hoeven geen ‘vliegbrevet’ te halen.” Hoewel klanten er geen behoefte aan lijken te hebben, is Nooijens voorstander van een theorie-examen voor het besturen van drones, zodat de regels voor iedereen duidelijk zijn.

Ook in de handhaving zijn nog wat punten te halen. “Ik hoor van klanten wel eens dat ze aangehouden zijn op een open veld waar je gewoon mag vliegen. En dan worden ze door twee surveillanten aangehouden met het verzoek hun spullen te pakken. Maar dat hoeft helemaal niet. Handhavers weten de regels zelf niet eens.”

Image Credits: Wikimedia Commons // Nicolas Halftermeyer

Minder hoog en minder ver

Naast de campagne is Staatssecretaris Sharon Dijksma ook bezig om de regels eind dit jaar aan te scherpen. Zo mogen de drones straks maar 50 meter hoog vliegen in plaats van 120. Horizontaal mag er dan maar 100 meter gevlogen worden, daar is op dit moment nog geen begrenzing voor. “Er wordt veel geadviseerd om ten alle tijden zicht met je drone te houden. Er zijn antennesystemen die bereik hebben van 5 tot 6 kilometer. Dan heb je eigenlijk geen zicht op je drone, maar heb je dat nog wel middels je liveview. Met een goede camera is dat geen probleem. Dat is juist een regelgeving die wat versoepeld kan worden.”