Het aantal jonge beleggers neemt steeds meer toe. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker TNS NIPO. Door ontwikkelingen in de maatschappij denken zij vaker na over hun financiële toekomst. Maar hoe beleg je nou als jongere? Peter Siks, beleggingstrainer bij BinckBank en auteur van het boek ´Beleggen is niet eng´, legt het uit.

Dat het aantal jonge beleggers groeit, komt volgens Siks doordat de jeugd rekening houdt met een overheid die zich steeds meer terugtrekt. “Jongeren weten dat zij in de toekomst meer voor zichzelf moeten zorgen. Ze zijn gevoelig voor recente maatschappelijke ontwikkelingen.” Voorbeelden daarvan zijn een dalende rente op spaargeld, en mogelijk minder AOW en pensioen.

Beleggen naast sparen
Om in de toekomst flexibel te blijven, is het volgens Siks noodzakelijk om als jongere te sparen. “Maar om het potje voor later te vullen, is het handig om naast het sparen te beleggen. Wanneer je maandelijks voor een vast bedrag belegt in een goed gespreid mandje aandelen, betaal je gemiddeld gezien een mooie prijs,” aldus Siks.

Drie pijlers voor succes
Volgens Siks is het voor jongeren belangrijk om de beurs niet te zien als een plek waar men een gokje kan wagen. “Als belegger koop je aandelen in serieuze bedrijven, daar moet je slim mee omgaan.” De beleggingscoach stelt dat de leeftijd van jongeren in hun voordeel werkt. Zij kunnen namelijk langer beleggen dan ouderen.

Jongeren kunnen volgens Siks het beste investeren in zogenaamde ETF´s (Exchange-Traded Funds), ook wel indextrackers genoemd. Dit is een mandje met aandelen dat lagere beheerkosten heeft dan een traditioneel beleggingsfonds. Volgens Siks moeten jongeren dus spreiden, op de kosten letten en een lange adem hebben om succesvol te zijn op de beurs.