Bij het Amsterdam Dance Event worden later dit jaar mogelijk pillen uitgedeeld die moeten helpen gehoorschade te voorkomen. Dat is volgens de organisatie nodig, nu uit een recente peiling is gebleken dat 93 procent van de jongeren last heeft van het gehoor na een avond in de club. “Het is geen beste reclame als onze bezoekers doof vertrekken.”

Het gaat om simpele magnesiumpillen die de trilharen in het oor moeten verstevigen. Die pillen kun je overigens ook gewoon in de drogisterij kopen. “Als onze bezoekers dat uit zichzelf doen, is het helemaal fantastisch”, vertelt Kai Stevens, lid van de organisatie. “Het gaat ons er alleen om dat we voor de mensen die er niet aan denken ook een oplossing bieden.”

Weg met die oordoppen
De ervaring leert dat vooral jongeren geen oordoppen gebruiken. “Ze staan niet stil bij de mogelijke gevolgen of vinden het gewoon suf. Zo’n pil is daarentegen makkelijk in te nemen en zie je niet.”

Op dit moment onderzoeken KNO-artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum of het publiek in oktober daadwerkelijk de pil kan gebruiken. “Het gaat om een experiment”, legt Stevens uit. “Een dergelijke pil is in het verleden nog nooit op grote schaal gebruikt.”

Alleen bij een aantal tests is de werking geanalyseerd en de eerste signalen zijn positief. “In totaal zijn vijfendertig jongeren een korte tijd blootgesteld aan harde geluiden. Zowel vóór, als na het gebruik van de pil. De trilhaartjes in de oren blijken na inname veel beter bestand te zijn tegen de muziek. Ook het trommelvlies was veel minder geïrriteerd.” Overigens raadt de organisatie nog altijd af om dicht bij de boxen te staan, want tegen dat geluidsniveau kan geen pil op.