“Niemand houdt van hipsters, ook zij zelf niet”, schreef Volkskrant-columnist Haro Kraak in oktober 2015. Recent bekogelden hipsterhaters een veganistisch café in een conservatieve wijk in Georgië met worsten. Hoe tolerant zijn Nederlanders ten opzichte van hipsters?

In de veganistische lunchroom HAP in Den Bosch vertelt eigenaar Jochem Kromhout dat het incident in de Georgische hoofdstad Tbilisi weinig met veganisme te maken heeft. “Het zijn gewoon nazi’s die het niet kunnen accepteren als mensen progressieve ideeën hebben. In die tent werd Engels gesproken en werden lhbt-dingen georganiseerd.”

Bossche hipsterbeweging

Kromhout denkt niet dat het in de Brabantse hoofdstad zo ver zal komen. “Zo leip zijn de neonazi’s hier niet, die stellen niet zo veel voor. En de Bossche hipsterbeweging is niet zo groot als in Utrecht en Amsterdam.”

WP_20160602_14_35_19_Pro

Veel mensen die als hipster betiteld worden, doen zelf afstand van die term. Kromhout heeft er zelf echter geen moeite mee. “Als mijn opvattingen mij een hipster maken, so be it. Als anderen mij willen labelen, moeten ze dat zelf weten.” Volgens de Bosschenaar hangt er een ‘negatieve vibe’ aan de term, maar heeft het ook voordelen. “Het trekt klanten. Verf de muur mintblauw en zet planten op de stoep, dan weten mensen wat voor tent het is.”

Alternatieve visie

Volgens Kromhout trekt HAP een breed publiek dat niet alleen uit progressieve veganisten bestaat. “Ik denk dat dertig procent vegan is, maar er zijn ook redelijk wat vegetariërs en flexitariërs. Veel gasten hebben wel een alternatieve visie, maar het is heel breed. Er komen mensen van verschillende leeftijden en achtergronden.”

Terwijl Johnny Cash op de radio gedraaid wordt, loopt vaste gast Meindert binnen. Hij beaamt dat het hipstercafé zeker geen homogeen publiek trekt. “Zelf eet ik bijvoorbeeld vlees, terwijl Jochem en sommige andere klanten dat niet doen. Wel altijd biologisch.” Hij ageert fel tegen het hipster-labeltje. “Ik ben absoluut geen hipster! Waarom niet? Ik ben het gewoon niet!”

Pretentieuze types

Geesje, die een chocolade-ijsje bestelt, heeft minder problemen met de term. “Ik identificeer me niet zo, maar vind het geen probleem als anderen dat zo zien.” Ze denkt dat het imago van hipsters vooral door vooroordelen wordt bepaald. “Ik vind het hipster-zijn ook niet iets negatiefs, mensen in mijn directe omgeving hebben er ook geen moeite mee. Mensen denken vaak aan pretentieuze types die zichzelf helemaal hip en happening vinden. Maar degenen die dat zeggen, snappen het niet.”

Wel ziet ze dat de meeste bezoekers van de lunchroom wel degelijk raakvlakken hebben. “Over het algemeen zijn de klanten hier wel bezig met mensenrechten, dierenrechten en milieurechten. Zelf ben ik nu zes jaar veganist.” Ook aan die overtuiging kleeft volgens Geesje een negatief stigma. “Mensen zijn vaak verrast door het gevarieerde aanbod als ik hen meeneem naar HAP, of als ik iets voor hen kook of bak. Maar de term veganisme heeft een negatieve bijsmaak, net als hipster.”