De Heesche BMX’er Raymon van der Biezen is niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio. Dat heeft bondscoach Bas de Bever woensdag bekend gemaakt. Hij voldoet simpelweg niet aan de kwalificatie eisen. “Dat komt wel als een baksteen binnen”, aldus van der Biezen.

Op de Spelen van Londen geleden greep hij in de finale net naast een podiumplaats. Dat wilde hij dit jaar rechtzetten. “Je leeft van Spelen naar Spelen. Jarenlang heb ik me hier op voorbereid. Als het dan niet lukt, komt dat natuurlijk hard aan.”

WK
Door verschillende blessures is de fietscrosser meerdere keren uit de roulatie geweest. Op het WK in Colombia kreeg hij nog een laatste kans, maar ook daar heeft hij zich onvoldoende kunnen bewijzen. “Dat is natuurlijk extra balen. Als ik niet goed genoeg was geweest, lag het aan mezelf. Maar door mijn polsblessure kon ik niet fietsen zoals ik dat wilde doen.” Op het WK strandde hij in de kwartfinales. “Geen slechte prestatie”, aldus van der Biezen. Maar toch niet genoeg om aan de eisen te voldoen.

Stoppen
Al vaker heeft van der Biezen gezegd zijn carrière af te sluiten bij de Olympische Spelen. Nu hij niet is geselecteerd, komt hij daarop terug. “Ik ga niet hardop zeggen dat ik direct stop. Ik wil m’n fietscarrière op een mooie manier afsluiten.” Of dat misschien op de volgende Spelen in Japan is, zou zomaar kunnen. “Zeg nooit nooit. Ik denk nu niet echt dat het realistisch is, maar misschien heb ik over een paar jaar zoiets van: ‘lets give it a try.’”

Back-up
Ondanks dat van der Biezen niet in de selectie is opgenomen, bestaat er altijd nog een kans dat toch hij mee naar Rio gaat. “Als back-up is misschien nog een optie. Daar heb ik nog niks over gehoord”, vertelt hij. Of Raymon daar überhaupt op zit te wachten, is hij zelf ook nog niet over uit. “Dat ligt er helemaal aan hoe het dan verder zal gaan. Op oproepbasis is natuurlijk heel anders dan wanneer je de volledige trip meegaat.” Hij sluit het in ieder geval niet uit. “Iemand moet waarschijnlijk mee.