Loek Loevendie is dit jaar de winnaar van de erepenning van de Amsterdamse sportraad. Deze wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die veel heeft betekend voor sport in Amsterdam.

“Icoon in de Hollandse sport en een begrip in Amsterdam”, noemde de sportraad Loevendie. Hij stond aan de wieg van het honkbal in Nederland. In 1948, op zestienjarige leeftijd, begon hij met het trainen van honkbalspelers.  In 1959 richtte hij de Amsterdamse honkbalclub de Pirates op.

“Ome Loek heeft meerdere talenten klaar gestoomd voor de Major League baseball, maar trainde met net zoveel plezier en gemak de aller jongste jeugd van Pirates”, vervolgde de sportraad. Loevendie heeft ook een versimpelde variant van honkbal ontwikkeld voor jonge kinderen: beeball genaamd.

Hieronder een audioreportage van de uitreiking.