Vinzwemmen, windsurfen, onderwaterhockey; Reddingsbrigade Nederland is van alle markten thuis. Vaak blinken brigadeteams er zelfs zo in uit, dat ze er medailles mee winnen. Wat zorgt ervoor dat brigades zo goed zijn in watersporten?

De reddingsbrigade doet vaak mee aan sportevenementen. Deze zijn onderverdeeld in zwembadsport en zeesport. Onder zwembadsporten vallen onder andere Life Saving, popduiken en onderwaterhockey. Bij zeesport gaat het om Board Race (peddleboarden), torpedoboei redding en een duatlon, bestaande uit rennen en zwemmen.

Bewuste keuze
De onderdelen zijn daarom bewust gekozen. “Vaak zijn het onderdelen die ook terug zijn gekomen in de opleiding, zoals peddelen en varen”, vertelt een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland.

Dit beaamt Bastiaan de Waal van de Ouddorpse Reddingsbrigade. “Daarnaast ontwikkel je betere zwemtechnieken, waardoor je sneller en makkelijker vooruit komt. Iemand van de reddingsbrigade weet zich in een competitie vaak beter staande te houden, dan iemand die reguliere zwemlessen volgt.” Dat is, volgens Reddingsbrigade Nederland, de voornaamste reden dat teams vaak hoog eindigen in het klassement.

Techniek
Zo ook bij onderwaterhockey, waar een team uit Tilburg speelde om promotie tegen de brigade uit Vlaardingen. “Beide teams hebben hun zwemskills, zoals een goede pijlhouding en een glijfase, laten zien in deze wedstrijd. Dit is iets waar we enorm op hameren tijdens trainingen. Zonder uitzonderlijk zwemtalent kunnen leden natuurlijk niemand redden.”

Zelf deed De Waal in december 2015 mee aan Serious Rescue. Met één van de reddingsboten voer hij van Venlo naar Heerlen om geld op te halen voor 3FM Serious Request. “Een geweldige ervaring. Niet alleen haal je geld op voor een goed doel, je traint ook je vaartechnieken. Diekan je weer gebruiken als je de zee op moet om iemand te redden.”

Intensief bezig
De sportevenementen vergen echter veel energie van de deelnemers. Je gebruikt veel spieren en bent erg intensief bezig op zo’n dag. “Maar het is het allemaal waard, zeker als je in de prijzen valt.” Dit is De Waal echter nog niet gelukt. Hij moet naar eigen zeggen nog meer ervaring opdoen.

Juist deze intensiviteit maakt het verschil. “Omdat wij ervoor getraind zijn veel inspanning te leveren, boekt het snel resultaat. Dat is denk ik wat ons laat uitblinken in watersport”, aldus Reddingsbrigade Nederland.