Vanaf jongs af aan zijn Ingmar Vroege en Gertjan Leemans (beiden 25 jaar) vrienden. Inmiddels runnen de twee al drie bedrijven in het Brabantse Nieuwendijk. Binnenkort staan zij met hun nieuwste virtual reality bedrijf Bricks & Goggles op een grote beurs in Monaco. “We willen ons constant blijven ontwikkelen.”

 Op zo’n jonge leeftijd aan het roer staan van drie goed draaiende ondernemingen, het is maar voor weinigen weggelegd. Ingmar en Gertjan hebben al vijftien man in dienst. Voor de twee begon het avontuur zo’n vier jaar geleden. “Gertjan studeerde informatica en ik civiele techniek”, vertelt Ingmar. “Na onze opleidingen kwam Gertjan op een dag naar me toe en vroeg of ik met hem een bedrijfje wilde opstarten.”

Apps en virtual reality

Zo ontstonden de eerste twee bedrijven van de twee, Digitalisma en Safeguard. Bedrijven die zich voornamelijk richten op het ontwikkelen van apps. “Met Digitalisma maken we apps speciaal voor bepaalde bedrijven. Zo werken we aan dingen voor Achmea, CZ en het Zilveren Kruis. Met Safeguard hebben we een mobiele app ontwikkelt die de oude piepers in ziekenhuizen moet vervangen.”

Anderhalf jaar geleden kwam daar met Bricks & Goggles een derde bedrijfje bij, waarmee Ingmar en Gertjan zich op virtual reality stortten. “We maken van bouwtekeningen virtual reality”, zegt Ingmar. “Zo sta je dus met een virtual reality bril al op een boot of in een huis, nog voor dat ‘ie af is.”

Naar Monaco

Het begin van het succes van Bricks & Goggles ligt in het Franse Monaco. “Mijn vader werkt in de botenbouw”, begint Ingmar. “We hadden ons bedrijfje pas net toen m’n vader vroeg of we mee wilden naar de botenbeurs in Monaco (een van de grootste van Europa red.) als we een paar van zijn boten in virtual reality konden maken. Dus op de beurs liep ik de hele plaats af met de Oculus bril in mijn hand om het mensen te laten proberen. Zo kwamen we in contact met een grote partij en nu werken we aan 60-meter groot jacht.”

Maar hoe steekt het werken met virtual reality nu eigenlijk in elkaar? “Als eerste krijgen we 3D-bouwtekeningen binnen. Die laden we vervolgens in onze software. Vervolgens maken we alles zo gedetailleerd mogelijk na. Je moet het zien als een game, waarin je vrij kan bewegen door de wereld. Uiteindelijk is het bedoeld om de koper zijn product te laten zien voordat het gebouwd wordt, zodat de koper alles naar zijn wens kan invullen. Wel of geen houten vloer, grote of kleine ramen. Je brengt Mohammed niet naar de berg, maar de berg naar Mohammed.”

Binnenkort,  in september, staan Ingmar en Gertjan met Bricks & Goggles weer op de beurs in Monaco. Ingmar gelooft dat de toekomst van architectuur in virtual reality zit. “Nu weten nog maar weinig mensen wat je allemaal met virtual reality techniek kan. Wat we doen is als het ware de architect en de koper nog dichter bij elkaar brengen. Het voordeel wat wij hebben is dat er nog weinig bedrijven zoals die van ons zijn. We willen ons constant blijven ontwikkelen en hetgeen doen wat we leuk vinden; dingen maken die meer opleveren dan dat ze kosten.”