Waar bij de vrouwen Kiki Bertens de verrassing was op Roland Garros, is de Oostenrijker Dominic Thiem dat bij de mannen. De 22-jarige tennisser bereikte onverwacht de halve finale. Dat was een lastige partij, tegen de nummer één van de wereld, Novak Djokovic. De Serviër won de wedstrijd met 6-2, 6-1 en 6-4.

De enige Oostenrijker die het toernooi in het verleden op zijn naam schreef is Thomas Muster. Hij won in 1995 in de finale van de Amerikaan Michael Cheng. Thiem is als dertiende geplaatst op dit toernooi. Voor dit jaar was het beste resultaat van Thiem het bereiken van de tweede ronde in Parijs. De getalenteerde jongeling werd getipt als outsider.

Thiem had een relatief makkelijke loting. De eerste rondes speelde hij tegen een drietal ongeplaatste Spanjaarden. Thiem versloeg Inigo Cervantes in de eerste ronde, Guillerme Garcia-Lopez in de tweede en Marcel Granollers in de vierde.  Tussendoor, in de derde ronde, werd de ongeplaatste Alexander Zverev uit Duitsland verslagen. Het spannendste duel was de kwartfinale tegen de als twaalfde geplaatste David Goffin. In vier sets zette Thiem de Belg opzij (4-6, 7-6, 6-4 en 6-1).

20160603_150208Op het bijna volle court Suzanne Lenglen, wat plaats biedt aan iets meer dan tienduizend bezoekers, zijn maar weinig Oostenrijkse fans te vinden. De meerderheid van het publiek is voor Novak Djokovic. In het publiek zit iemand met een klein bordje waar de naam van Thiem op staat. Dat is het ook wel. De vlaggen van Servië zijn in de meerderheid, van het rood-wit-rood van Oostenrijk is weinig sprake. Toch moedigen de onpartijdige fans ook Thiem aan, om tegenstand te bieden aan alle Djokovic-fans.

Het eerste punt is meteen voor de 29-jarige tennisser, die in een rood tenue speelt.  Thiem, in het zwart-wit aan de overkant van het net, maakt in de beginfase veel onnodige fouten. Dat levert een snelle eerste game op. Toch scoort Thiem in de eerste set een aantal mooie winners.

Na tien minuten spelen de mannen een lange rally. Zoals in eerdere toernooien valt het ook nu de kant van Djokovic op. Even later wint hij de eerste set met 6-2. In de tweede set gaat het erg snel. In een aantal minuten staat het 3-0 voor Djokovic. Thiem scoort in de tweede set maar één game. In de derde set biedt Thiem meer tegenstand. Maar van een stunt is vandaag geen sprake. De derde set gaat met 6-4 naar de nummer één van de wereld.

Finales

Djokovic kan zondag voor het eerst Roland Garros op zijn naam schrijven. Hij neemt het in de finale op tegen Andy Murray (ATP-2), die zijn eerste finale op het Franse Grand Slam speelt. De Brit won op court Philippe Chatrier (het grootste stadion) met 6-4, 6-2, 4-6 en 6-2 van titelverdediger Stan Wawrinka.

Bij de vrouwen gaat de finale tussen de Spaanse Garbine Muguruza (zij won op Suzanne Lenglen met 6-2 en 6-4 van Samantha Stosur) en de nummer één van de wereld Serena Williams. De Amerikaanse was in een spannend duel te sterk voor Kiki Bertens. De vrouw uit Berkel en Rodenrijs heeft een succesvol toernooi achter de rug. Ze haalde voor het eerst een halve finale van een Grand Slam. Ze was daarmee de eerste Nederlandse sinds Betty Stöve in 1977.