Spandoeken, mensen verkleed in de kleuren van hun land en een hoop geschreeuw. Deze dingen kenmerken de wedstrijden tijdens Roland Garros. Hoewel Kiki Bertens op 3 juni haar plek in de finale probeerde te pakken tegen Serena Williams, waren er verrassend weinig Nederlanders te bekennen.

Nederlandse supporters zijn bijna niet te vinden, maar als ze al voorbij lopen is het met een grote glimlach op het gezicht. “We kunnen trots zijn met zo’n prestatie. Zelf had ik nooit gedacht dat ze het zo ver zou schoppen”, zegt een enthousiaste Annemieke Jansen. Sheila Terneuzen voegt toe: “Ondanks de blessure heeft ze het goed volgehouden vandaag.” Kakelend lopen de vriendinnen door, op weg naar de volgende wedstrijd.

Populair
Supporters diFullSizeRender(1)e wel in overvloed aanwezig zijn, zijn die van de Serviër Novak Djokovic. Het is druk in het stadion en rondom. De tribunes zitten vol, de stoelen en zitzakken bij de grote schermen zijn bezet en voor de ingang van het stadion staan rijen. Iedereen wil iets van één van de drie wedstrijden van dit moment meekrijgen. De mensen die nog een plekje op de tribune bij Djokovic proberen te krijgen, worden teleurgesteld. Niemand past er meer bij.

De drukst bezochte wedstrijd van de dag is die van Djokovic tegen Dominic Thiem. Wat maakt deze wedstrijd zo populair? “Het is een icoon in ons land. Vorig jaar stond hij ook al in de finale”, legt supporter Dragoslav uit. Tegelijkertijd gooit hij zijn spandoek weer de lucht in om de tennisser aan te moedigen. Naast hem zit een Oostenrijker. Fanatiek boe-geroep komt van ver in zijn lichaam als de scheidsrechter een punt aan Djokovic geeft. “Oneerlijk. Hij is overduidelijk beter”, is zijn conclusie.

Fanatiekelingen
Beide namen galmen door het stadion bij het Suzanne Langlen stadion. De tennissers hebben net het veld betreden en strijden om een plek in de finale. Hoewel de Servische supporters overduidelijk in de meerderheid zijn, galmt ook de naam van zijn tegenstander,DSC08275 copie Dominic Thiem, in het rond. Het zal de bezoekers buiten ongetwijfeld ook niet ontgaan.

Veel bezoekers die niet in meer in het stadion pasten,banen zich een weg naar de souvenirkraampjes op het terrein. zij nemen een kijkje tussen de tennisatributen en sleutelhangers. Enkelen keren met lege handen weer naar buiten, anderen pikken nog snel iets mee als aandenken. Ook betreden enkele fanatiekelingen zelf de kleinere buitenbaan, om een training te krijgen van een professionele coach. Dit zijn vooral jongeren, maar ook ouderen wagen het erop om afgemat te worden in ruim dertig minuten. 

Voor velen is het een dag om niet te vergeten. “Ik kan later tegen mijn kleinkinderen zeggen dat ik erbij ben geweest. Deze ervaring neemt niemand me meer af”, aldus Jansen.

DSC08267 copie DSC08270 copie