Vermoeide gezichten, aanmoedigingen vanaf de zijlijn en mensen onder de modder: de Breakout Run in Schaijck is in volle gang. In 24 categorieën leggen kandidaten op 4 en 5 juni de obstakels af om uit een ‘gevangenis’ te breken.

Het is de vierde keer dat de Breakout Run is georganiseerd. De bedoeling is dat mensen uit de gevangenis breken, om via veel obstakels te ontsnappen aan bewakers. Ingedeeld in categorieën, zoals belastingontduikers, tasjesdieven en mafiosos, moet men door de modder kruipen en belemmeringen overwinnen. Het evenement duurt dit jaar voor het eerst twee dagen.

Geen grap
Zweet loopt over de gezichten en de inspanning is van het lichaam af te lezen. In razend tempo probeert men in het wedstrijdvak een plek voor het EK en WK Obstacle Course Racing te veroveren. Alleen de snelste mannen en vrouwen komen voor de baan van 16 kilometer in aanmerking. “Je moet er goed voor getraind hebben, anders red je het niet”, meldt deelnemer Sjoerd Lissen. Voor de grap inschrijven met vrienden zit er dus niet in.

In de overige categorieën doen ook de wat minder getrainde mensen mee. Hierbij is de keuze uit acht en 16 kilometer, afhankelijk van het type crimineel waarvoor je je hebt ingeschreven. Na een warming up rennen de deelnemers door de starthekken. In een soepele beweging springen mannen en vrouwen over de balken en hekken, klimmen ze over muren en laten ze zich in het water vallen.

Zwaar
Om niet te verdrinken in het riool is er een rooster, wat er ook voor zorgt dat gevangenen niet zomaar kunnen ontsnappen. De armspieren zijn duidelijk zichtbaar als ze zich een weg banen door het water. “Dit was toch één van de zwaarste onderdelen van het parcours”, vertelt een hijgende Jan Koremans. Hij heeft net het parcours voor de categorie ‘autodieven’ in minder dan twee uur afgelegd. “Ik ben kapot.”

Naast de normale obstakels ligt ook de ME met honden op de loer en worden de deelnemers bekogeld met paintball pistolen. Dit doet verdomd veel pijn, volgens Koremans. “Maar het is het allemaal waard als je de finish hebt bereikt.” Bij deze finish ontvangen de deelnemers een medaille.

Dag en nacht
Buiten dagactiviteiten kunnen fanatiekelingen er ook voor kiezen om het parcours in het donker af te leggen. Een extra uitdaging, waarvoor hoofdlampjes te verkrijgen zijn. Deze criminelen bestaan uit inbrekers, kunstrovers, pyromanen, nachtapothekers en TBS’ers. Dit maakt het parcours voor enkelen nog zwaarder, meent Lissen. “Mij niet gezien. Dit is al zwaar genoeg voor mij.”

Traditiegetrouw sluit Breakout Run af met vuurwerk. Dit jaar is dat op de zondag, zodra alle onderdelen afgerond zijn en ook de junioren tot 11 jaar de finish hebben bereikt. Koremans vindt het jammer dat hij daar dit jaar niet bij kan zijn. “Het was vorig jaar echt spectaculair. Het bevestigde dat ik een topprestatie had geleverd.”