Tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo worden er mogelijk vijf nieuwe Olympische sporten toegevoegd. Het gaat om de sporten honk- en softbal, karate, sportklimmen, skateboarden en surfen.

Geert Slot, woordvoerder van NOC*NSF is blij met de nieuwe Olympische sporten: “Daarmee worden de Spelen van grotere betekenis voor het land waar het plaatsvindt.” Het is niet alleen goed voor het gastland, maar ook voor de Nederlandse sporters, meent Slot: “Het is geweldig dat deze sporten een keer op het Olympische programma staan.”

Nederland doet mee

De winnaar van het NK-skateboarden, Douwe Macaré, is ervan overtuigd dat Nederland een behoorlijke kans maakt op de Spelen: “Bij de meeste internationale wedstrijden zitten er nu al enkele Nederlanders in de top 10. De Amerikanen doen het ook goed.” Hij is ervan overtuigd dat er een Nederlander in 2020 mee zal doen bij het skateboarden. “Ik ga het zelf ook zeker proberen als het zo ver is.” Spelers die volgens Macaré een goede kans voor de Spelen maken zijn: Bart Buikman en Mano Wolf. Buikman werd tijdens het NK nog vierde.

Honk- en softbal waren al eerder een Olympische sport. Wat betreft honkbal maakt Nederland in 2020 zeker een kans als je naar het verleden kijkt. Nederland was vijf keer deelnemer en werd drie keer vijfde, een keer zesde en een keer zevende. In 2000 was het Nederlandse honkbalteam zo sterk, dat ze het oppermachtige Cuba, dat al drie gouden en twee zilveren medailles op de Spelen heeft, haar eerste Olympische nederlaag ooit te bezorgen. De laatste jaren doen ze het ook erg goed, met als toppunten een gouden plak tijdens het WK in 2011 en het EK in 2014.

Kleiner aantal deelnemers

Volgens Slot zijn het aantal teams tijdens de Spelen in Tokyo kleiner. De reden daarvoor is dat aan vrijwel alle teamsporten op de Spelen twaalf teams deelnemen. Waarom dat gebeurt is niet helemaal duidelijk. Het voorstel voor Tokyo is om de competities van honk- en softbal op de Spelen van 2020 slechts uit zes teams te laten bestaan. Nederland is een aantal keer vijfde geworden, dus ons land maakt een goede kans om zich te plaatsen.

IOC

De organisatie in Tokyo stelde een paar maanden geleden voor om deze sporten bij de Spelen in 2020 in te voeren. Slot is ervan overtuigd dat de vijf sporten aan het Olympische programma zullen worden toegevoegd: “Nu het bestuur van het IOC dit voorstel eergisteren heeft overgenomen, is de kans groot dat het congres van het IOC deze zomer in Rio dit voorstel ook over zal nemen.” In 2020 kunnen we dus waarschijnlijk genieten van surfen, honk- en softbal, sportklimmen, skateboarden en karate op de Olympische Spelen in Tokyo.