De inwoners van Boxmeer hebben zich langzaamaan hersteld van het wateroverlast van donderdagavond. Bij het ene na het andere huis stroomde het water naar binnen en vooral de garage onder de Jan Linders in het centrum moest het ontgelden.

Donderdag begon het rond kwart voor vijf in de middag hevig te regenen. “Het was maar één bui eigenlijk”, vertelt Boxmerenaar Wim Remkes. “Maar die duurde wel drie kwartier.” Zijn huis werd ook getroffen door de vele regenval. Het water kwam overal binnen, vertelt hij: “Via de voordeur, garagedeur, zijdeur, achterdeur, tuinramen en het doucheputje. Er was geen houden aan. Gelukkig hebben we overal tegels, dus we konden alles weer snel wegtrekken.” Voor hem is het nu afwachten wat de schade is en de verzekering komt alles weer een keer reinigen. Maar dat heeft geen haast zegt hij, want ‘anderen zijn er erger aan toe’.

Onbewoonbare woningen
Dat is geen understatement want twee woningen aan de Tuinfluiter zijn onbewoonbaar verklaard. Het water tastte het fundament aan en daardoor kwamen er diverse scheuren in de muren. Een buurman, die anoniem wenst te blijven, leeft erg mee met zijn buren: “Het is ongelooflijk wat hen nu overkomt. Geen idee hoe lang ze hun huis niet in mogen, maar het kan wel even duren.” Zijn eigen huis is er beter aan toe: “Er is wel wat water binnen gekomen, maar mijn vader en vrouw hebben alles weer goed naar buiten kunnen krijgen.”

De Boxmerenaar ziet wel een patroon: “Altijd als het zo hard regent, zijn wij in Boxmeer het slachtoffer. En de Tuinfluiter ligt lager dan omliggende straten, dus alles stroomt bij ons de straat in.” Deze regenval was niet de eerste keer dat Boxmeer last heeft van extreme wateroverlast. Al een aantal eerdere keren was het zover in het dorp, bijvoorbeeld in 2009. “Toen hebben we de fundering verbeterd omdat het water toen wel binnen stond. Door die nieuwere fundering kwamen we er nu beter door.”

Ondergelopen garage
De parkeerplaats onder de Jan Linders in het centrum kwam ook een en ander terecht. Liefst vier miljoen liter water stroomde de garage in. Daar stonden nog zes auto’s in. “Die kunnen ze nu opgeven”, aldus Jeffrey Vos van waterbedrijf De Val, die de garage leeg aan het pompen is. “Gisterenavond (donderdag, TG) begonnen ze al om acht uur met het leegpompen. Dat hebben ze tot drie uur gedaan. Vanochtend om negen uur zijn we weer begonnen en dit kan nog wel even duur”, vertelt hij ’s middags.

Ook Martijn Burhenne is aan het werk bij de garage. De werknemer van Sky Lift komt voor de lift in de garage, die loopt tot de woningen erboven. “Het is afwachten. Onder de lift zit een put van anderhalve meter diep en die zat helemaal vol water”, beschrijft hij. “We kunnen de stroom er ook nog niet op gooien, want het risico is dat de hele boel kortsluiting krijgt.” Zo kan de schade nog hoger oplopen dan alleen de auto’s.

Nieuwsredactie-reporter Pim Kokke sprak een gedupeerde auto-eigenaar:

Overstroomde wc’s
De winkels in het centrum van Boxmeer hebben ook schade geleden. Zo is kinderkledingwinkel Hemels de vloer kwijt. Eigenaresse Anneke Kuenen legt uit wat er gebeurde: “Toen het zo hard begon te regenen, hoopte ik dat de drempel het wel zou houden.” Die drempel hield het ook wel, maar het water kwam van binnen. De wc begon te overstromen. “Gelukkig was het water schoon, maar het werd toch aardig nat binnen.” De kleding kon allemaal gered worden, maar de vloer dus niet. Kuenen: “Er lag een vloer van pvc, maar die begon te drijven. Het leek net een waterbed. Daarnaast kan er ook niet gepind worden, want onze router is verdronken.”

Bij de buren, groentewinkel de Groenteman, kwam het water niet alleen uit de wc, maar ook uit een putje in de vloer. Hier lagen tegels op de vloer, dus het water kon zo weggetrokken worden. “De koeling heeft het alleen niet overleefd”, vertelt medewerkster Jeannette Timmermans. “Die heeft waterschade en al het eten erin hebben we weg kunnen gooien.” De waterschade was bij de groentewinkel ’s middags nog niet voorbij, zegt ze. “Het water lijkt wel ergens achter de muur te zitten want het blijft maar terugkomen. Ieder uur moeten we het weer wegtrekken om de boel droog te houden. Het is toch bizar hoe lang je last hebt van zo’n bui.”