Nu de dagen langer worden en de temperatuur hoger, krijgen bijna alle studenten weer een droge keel. Dat kan volgens ons maar met een middel worden verholpen; bier! De vraag die dan heerst: ‘Wat wordt nou hét biertje van deze zomer?’ Nieuwsredactie ging op stap om dat voor jullie tot op de bodem uit te zoeken.

Een biertje heb je in allerlei soorten en maten. De hoofdbestanddelen zijn water, mout en hop en voor de rest experimenteren brouwers erop los. Deze alcoholistische versnapering is erg geliefd in Europa. Zo drinkt de gemiddelde Tsjech ongeveer 150 liter bier per jaar. De Nederlander zit rond de 80 liter per persoon. In totaal zijn er ruim 400 verschillende biersoorten waarin onze zuiderburen uitblinken. België heeft namelijk de meeste individuele biermerken ter wereld.

In de zomer wordt er natuurlijk ander bier gedronken dan in de winter. De winter staat bekend om de donkere bieren met een hoger alcoholpercentage. In de zomer is het lichtere variant redelijk in trek. Wij zelf zijn natuurlijk geen bierexperts, maar die heb je gelukkig genoeg in Brabant. Om onze zoektocht naar het zomerbiertje te voltooien, moeten we natuurlijk wel weten de kenmerken zijn van een goed pilsje voor warme temperaturen. In Tilburg ligt biercafé Kandinsky. Fred werkt daar en kan alles vertellen over de trends van bier.

We weten dus al wat de zomerbiertjes gaan worden volgens de échte bierkenners. Maar hoe denken de horecazaken in Tilburg er eigenlijk over? Wij gingen op pad om een aantal horecazaken te vragen naar wat volgens hen het zomerbiertje van Tilburg wordt.

Onze tocht beginnen we bij stadscafé de Spaarbank. Hier worden meteen al verschillende biertjes genoemd, waarvan wordt gehoopt dat dit dé zomerbieren gaan worden. Een daarvan is de Summer Ale. Deze hebben we meteen ook eventjes genuttigd. Een biertje met de smaak van bitterlemon en naar onze mening met een Radler afdronk. Summer Ale bevat 5% aan alcohol. De eigenaar denkt ook dat de ‘standaard’ biertjes het gewoon weer goed gaan doen deze zomer, te denken aan Liefmans, Radler en Witte Trappist. Wel wordt hier gedacht dat de IPA-biertjes trend nu toch wel weer over is. India Pale Ale (IPA) werd voor het eerst gebrouwen in Engeland. De laatste jaren maken steeds meer microbrouwerijen deze biersoort.IMG_2693

Het bezoekje aan het eerste café beloofde veel goeds. Helaas bleken veel andere kroegen in Tilburg niks speciaals te verwachten. Studio, Polly en Bakker weten ons allemaal hetzelfde te vertellen. Liefmans, Radler en Witte Trappist worden weer dé zomerbiertjes. Bij Polly durven ze het nog niet zeker te zeggen, maar gehoopt wordt ook dat ’T IJ Wit het goed gaat doen. Dat is een biertje met een bitterlemon smaak en een Radler afdronk. Opnieuw kunnen we concluderen dat een bitterlemon biertje zeker in de smaak valt. Dit wordt toch gezien als een overheerlijke dorstlesser.

Bij Bakker hebben ze altijd wisselende bieren op de tap. Die worden altijd goed verkocht. Het biertje van het moment bij Bakker is ‘Hop met de Gijt’. Een tropisch citrus biertje dat bij velen in de smaak valt, vertelt bedrijfsleider Eef ons. Studio, Polly en Bakker denken allemaal, in tegenstelling tot de Spaarbank, dat de IPA-biertjes het ook weer goed gaan doen in de zomer.

image1

Met onze laatste goede hoop om nieuwe biertjes te ontdekken, bezoeken we nog een paar kroegen. Hier beginnen we bij Café Slagroom. Meteen wordt Witte Trappist genoemd als echt zomers biertje. De barvrouw weet ons ook te vertellen dat de Weizenbieren het altijd ontzettend goed doen in de zomer, waaronder Hertog Jan Weizener. Verassend genoeg verkoopt Slagroom geen Liefmans, hier is gekozen voor Kriek. Een opmerkelijke keuze naar onze mening, aangezien bij alle cafés Liefmans wordt gezien als een ideaal zomerbiertje (voor de vrouw).

De buren van Slagroom, Brandpunt, noemen een biertje dat we nog niet zo vaak gehoord hebben: Desperados. Zij vertellen dat de vraag naar deze alcoholische versnapering nu al toeneemt. Dit zomerseizoen heeft Brandpunt geen nieuw zomerbiertje. Ze houden het bij de standaard biertjes als Wieckse Witte, Erdinger en Liefmans.image2

Onze ‘wat wordt het zomerbiertje tocht’ eindigt bij Bolle. Ook zij noemen meteen, hoe verrassend, Liefmans, Radler, Witte Trappist en Desperados. Maar Bolle heeft sinds kort ook een nieuwe goudgele parel: Wieckse Witte ice tea green. Natuurlijk moet dit zomers biertje even genuttigd worden door ons. De Wieckse Witte ice tea green bevat 2 procent alcohol, het lijkt een beetje op een Radler dus. Persoonlijk moeten wij meteen denken aan een Fruittella smaak. Het personeel van Bolle beschrijft het biertje als een perenijsje met alcohol. Zou het perenijsje met alcohol hét zomerbiertje van 2016 worden? We zullen het zien!

Al met al kunnen we concluderen dat bijna alle cafés toch wel uitgaan van de biertrends van de laatste jaren. De standaard biertjes als Liefmans, Radler en Witte Trappist zullen dit jaar volgens de Tilburgse cafés opnieuw dé zomerbiertjes worden.

Allemaal heel erg leuk, dat we weten welk biertje veel gedronken gaat worden. Maar we zijn natuurlijk ook benieuwd hoe dit allemaal gemaakt wordt. Ze moeten natuurlijk ook bedacht worden. Er gaat een heel denkproces vooraf aan het echte brouwen. Ook benieuwd hoe dit allemaal gaat? Wij zochten het voor jullie uit.

Bierbrouwen bij Frontaal in Breda from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Nu we weten welke biertjes deze zomer uit de tap vloeien en hoe deze gemaakt worden, is het misschien tijd om iets meer over deze biertjes te weten te komen. Altijd al willen weten waar Liefmans en Radler vandaan komen? We hebben het allemaal voor je uitgezocht en een overzicht gemaakt in deze storymap: