De robotrevolutie kan het einde zijn van de huidige wereld. Daar zijn sommige leden van het Europees Parlement bang voor. Deze informatie komt uit een gelekt rapport van het juridisch comité in handen van nieuwswebsite Politico. Kunstmatige intelligentie expert Tijn van der Zant bevestigt deze angst.

Tijn van der Zant heeft een bachelor, master en PhD in Artificial Intelligence gehaald, en heeft al 19 jaar ervaring met kunstmatige intelligentie. Zant is bang dat we onze eigen creaties na enige tijd niet langer in de hand kunnen houden. “Heb je je nageslacht altijd in de hand? Nee. Robots zijn ook ons nageslacht, ze zijn alleen op een andere manier gecreëerd. Bij kinderen heb je enigszins controle. Maar als ze eenmaal volwassen zijn, heb je niks meer over ze te zeggen. Dat gebeurt straks ook met intelligente robots.”

In Eindhoven hebben ze zo’n intelligente robot:

Interview met robot from Roelie on Vimeo.

Robots onderdrukken leidt tot oorlog
Zant vindt dat de EU de problemen rondom de robots helemaal verkeerd aanpakt. Regels verzinnen om robots te onderdrukken zet volgens hem alleen maar meer druk op de ketel. “Tijdens de Franse Revolutie werden mensen namelijk ook onderdrukt, terwijl in het paleis gefeest werd. Toen kwamen de mensen massaal in opstand. Dat hebben we al honderden, misschien wel duizenden keren in de geschiedenis gezien. Voor robots geldt straks hetzelfde.”

Er wordt volgens Zant op de verkeerde manier naar het gevaar gekeken door de EU. “Waar eigenlijk over nagedacht moet worden is wat er gebeurt als een robot vindt dat hij recht heeft op stemrecht. De robot is straks dertig jaar oud, heeft drie universitaire studies gedaan en kinderen verzorgd bij andere mensen thuis. Hij beschouwt zichzelf als volwaardig lid van de samenleving. Wat wil je dan met zo’n robot? Ga je die onderdrukken?”

Zant is er helemaal van overtuigd dat we zo’n robot stemrecht moeten geven. Zoals je in de geschiedenis ziet, leidt onderdrukking namelijk tot oorlog. In dit geval kan volgens Zant de oorlog tussen mens en machine aanbreken.

Eric Postma is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie. Hij gelooft dat deze revolutie wel zal uitblijven.

Robot met gewelddadige achtergrond het gevaarlijkst
“Als je kijkt naar de ontwikkelingen van robotica, zie je dat tachtig procent van de investeringen uit het ministerie van Defensie komt.” Dat kan volgens Zant tot gevaarlijke robots leiden. “Het is niet alleen ronduit gevaarlijk, maar ook compleet idioot. Stel dat die robot net zo intelligent wordt als een mens, of nog intelligenter. Dan zal je zien dat een militaire robot ook militaire oplossingen verzint. Daar is hij in getraind, dat is hoe zo’n robot denkt.

Net zoals bij mensen, moet je volgens Zant ook bij een robot rekening houden met zijn achtergrond. Hij gelooft dat het moeilijk is een robot te veranderen die een gevaarlijke achtergrond heeft. “Mensen die opgroeien in nare achterstandsbuurten, en daardoor een hele ellendige en gewelddadige achtergrond hebben worden ook vaak gewelddadig.” Ditzelfde geldt volgens Zant ook voor robots. “Dat vind ik een hele zorgwekkende ontwikkeling.”

Demonstrerende robots op de Dam
Maar niet alle robots zijn gemaakt om gebruikt te worden in oorlogen. “Als je naar Europa en het oosten van Azië kijkt, zie je dat ze meer bezig zijn met het ontwikkelen van sociale robots. Als die steeds slimmer worden zullen zij juist op zoek gaan naar een sociale oplossing. Dat soort robots zouden gaan demonstreren op de Dam, of die zouden een politieke partij willen oprichten, en stemrecht eisen.”

De robots hebben de wereld nog niet overgenomen. Misschien is het wel een kwestie van tijd. In deze tijdlijn speculeert Zant hoe de robotrevolutie zal gaan verlopen: