Door: Floortje Dragt en Julia Dilissen

Social media lijkt in eerste instantie een leuke, goede manier om vrienden te maken. Maar schijn bedriegt. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat veel jongeren juist eenzamer worden door het gebruik van social media. Linda Rooijakkers (18) is zo’n jongere. Ze is op het eerste gezicht een tevreden, geïnteresseerd en een tikkeltje introvert meisje. Ze zit op school in Eindhoven. Linda lacht veel, maar achter die lach zit een heftig verhaal verborgen.

“Al vanaf mijn veertiende hadden mijn klasgenootjes en ik Facebook en Twitter. In eerste instantie deed ik er niet zoveel mee, maar naarmate ik ouder werd, werden het aantal vrienden op social media veel belangrijker”, vertelt ze. Linda merkte dat ze alleen nog maar bezig was met het krijgen van likes en het posten van foto’s. “Ik koos speciale tijdstippen uit om mijn foto’s en statusupdates te plaatsen, omdat ik wist dat ik dan de meeste likes op kon krijgen.” Al deze aanpassingen mochten niet baten. Linda had bijna geen vrienden op social media en kreeg af en toe een enkele like.

Facebook-evenementen
Niemand keek echt om naar Linda, maar dat vond ze toen nog niet zo erg. “Eigenlijk begon ik me pas echt alleen te voelen toen ik zag dat er Facebook-evenementen tevoorschijn kwamen, waar al mijn klasgenootjes voor waren uitgenodigd behalve ik.” Ze zat voornamelijk thuis bij haar ouders en zag haar medestudenten allemaal foto’s plaatsen van leuke dingen die ze samen deden. “Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat ik niet meer naar school wilde. Ik was toen ongeveer zeventien. Ze keken toch niet naar mij om, waarom zou ik er dan nog moeten zijn? Ik raakte steeds dieper in de put, ik zag op een gegeven moment geen uitweg meer”, vertelt Linda met lichte snik in haar stem. Ze speelde met zelfmoordgedachtes en werd erg depressief. Volgens Linda snapte niemand haar eenzaamheid en kon ze bij niemand terecht met haar verhaal.

Cyberpesten
Niet alleen depressie hangt samen met eenzaamheid door social media. Pesten wordt door middel van social media ook een stuk makkelijker.

Psycholoog
Uiteindelijk maakte Linda twee maanden geleden, in samenspraak met haar ouders, de beslissing om naar een psycholoog te stappen. “Ik hoopte dat een onafhankelijk iemand mij wel zou begrijpen.” Sindsdien heeft Linda iedere week een afspraak met haar psycholoog. Zo ook vandaag, de Nieuwsredactie mocht op hoge uitzondering bij het gesprek aanwezig zijn.

Een beetje gespannen zit Linda in de wachtkamer. “Je geeft bij een psycholoog toch je ziel bloot en dat vind ik altijd nog een beetje spannend. Het is een fijne uitlaatklep, maar ik praat niet zo heel graag over wat ik voel”, vertelt ze. Na een minuut of tien wachten roept de psycholoog Linda binnen. “Ga rustig zitten. Wil je een kopje thee?”, vraagt de psycholoog. Linda knikt instemmend en de spanning van in de wachtkamer ebt weg.

“Hoe was je week?”, vraagt de psycholoog. “Mwa, er waren weer een aantal momenten waarop ik me zorgen maakte en alleen voelde. Ik zat weer alleen in de pauze op school. Ook heb ik op Facebook gezien dat een vriendin van me wel naar een feestje gaat waar ik niet voor uitgenodigd ben”, antwoordt Linda. “En hoe reageerde je daarop?”, vraagt de psycholoog. Linda denkt na. “Vroeger had ik meteen zwarte gedachten gehad en gevonden dat ik buitengesloten werd. Nu probeer ik het langs me heen te laten gaan. Ik vind het nog steeds niet echt leuk, maar het doet me nu wel minder. Er komt vast wel weer een ander feestje waar ik wel uitgenodigd wordt. Dan plaats ik mooi foto’s op mijn Facebook.” De psycholoog knikt instemmend. “En dat is nou juist precies de groei die je hebt doorgemaakt. Door alles te relativeren, in oplossingen te denken en er niet te zwaar aan te tillen, kom je tot bepaalde inzichten. Social media is op jouw leeftijd een heel bindend iets. Als je het niet hebt, hoor je er niet bij. Gelukkig zie je nu ook dat het anders kan.”

De bekende lach van Linda komt weer op haar gezicht. Het is te merken dat ze al een groei heeft doorgemaakt ten opzichte van hoe ze begonnen is. Ze blijft social media in de gaten houden, maar weet nu meer te relativeren. Ook heeft ze in de gaten dat het niet alleen om Facebook en Twitter draait. “Ik denk dat ik altijd wel met Facebook bezig blijf. Maar het domineert mijn leven niet meer zo als het vroeger deed. Ik hoop nu gewoon dat ik de stijgende lijn kan voortzetten!”

Ook eenzaamheid voor ouderen
Niet alleen jongeren worden eenzaam door het gebruik van social media. Ook ouderen zien op Facebook foto’s voorbij komen van evenementen en gebeurtenissen waar zij niet voor uitgenodigd zijn of aan deel kunnen nemen. “Ik zie foto’s voorbijkomen van verjaardagsfeestjes waar ik ook wel graag bij had willen zijn”, aldus de 83-jarige mevrouw Stokmans. ”Ik ben niet iemand die achter de geraniums gaat zitten, die heb ik trouwens helemaal niet.”

Eenzame ouderen door social media from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Linda Rooijakkers is een gefingeerde naam i.v.m privacy.

Image credits: Pixabay