Er is al jaren veel kritiek op het vasten tijdens de Ramadan. Het eten op late tijdstippen zou niet goed zijn voor je lichaam en het eten dat wordt gegeten, is bovendien te ongezond. Marokkaans diëtiste Samira Bourhaleb-Toub doet zelf al jaren mee aan de Islamitische traditie en is het niet eens met de kritiek. “Mensen maken het zelf ongezond”.

De Ramadan is in principe niet slecht voor je, maar doordat er de laatste jaren meer zoete gerechten op tafel staan dan vroeger, heeft het een imagoschade  opgelopen volgens Samira. “Er worden veel meer zoete gerechten op tafel gezet dan vroeger, zoals baklava. Van dat gerecht krijg je een tijdelijke energieboost, maar na een tijdje weer honger. Het is niet slecht om af en toe wat ongezonds op tafel te zetten, maar het moet natuurlijk niet elke dag gebeuren”, zegt ze.

Doseren
Om de Ramadan goed door te komen, gaat het niet alleen om wat je eet, maar ook de manier waarop. Timing is het sleutelwoord. “Eet kleine beetjes. Je maag is gewend om de hele dag niets binnen te krijgen. Zorg ervoor dat je je maag niet ontregelt, je spijsvertering komt ook wat trager op gang dan normaal. Het is ook belangrijk om goed te kauwen, net als het verdelen van je drinken. Begin niet gelijk met het naar binnen gieten van glazen water, maar begin met een glas melk. Om de paar minuten kun je dan wat water drinken, zo hou je de balans in je lichaam op pijl,” aldus Toub.

Bekijk hieronder een overzicht van de personen die zijn uitgesloten van de officiële vastentijd:

Studenten tijdens de Ramadan
Waar  in families vaak groots wordt uitgepakt met hele tafels vol eten , is dit niet voor iedereen even makkelijk. Studenten wonen  vaak op zichzelf en voor hen  is het niet altijd even eenvoudig om een maaltijd op tafel te zetten die ook nog eens gezond  is. Toch is dit best mogelijk volgens de diëtiste, al vergt het wel wat extra moeite. “Diepvriesgroenten zijn vaak goedkoper. Het is ook slim om een maaltijd voor meerdere dagen te koken, zo bespaar je tijd en geld. Verder kun je je boodschappen best  doen bij een goedkopere supermarkt. Gewoon lowbudget dus. Het geld dat je dan overhoudt kun je weer in andere dingen investeren.”

De maand van het vasten valt jaarlijks in de negende maand van de Islamitische kalender. Dat kan elk jaar anders zijn, wat het soms net extra lastig maakt voor degenen die eraan meedoen. Want, in de winter is het immers eerder donker dan in de zomer. Maakt dat de Ramadan ongezond? Nee, volgens de Eindhovenaar. “Het afzien hoort er een beetje bij. Maar we eten in het dagelijks leven veel meer dan we nodig hebben. Niet drinken is wat moeilijker, maar er zijn mensen op de wereld die helemaal geen water hebben. Als we zelf mochten kiezen op welk moment van het jaar we zouden gaan vasten, zou het wel heel eenvoudig worden. Je komt in deze periode een beetje tot rust en tot jezelf,” sluit ze af.

Dat de Ramadan in het teken staat van vasten, weet iedereen wel. Maar wat betekent dit voor mensen die werken in horecazaken, tíjdens die periode? Bij Donerix in Uden weten ze er alles van. Een korte sfeerreportage.

De Nieuwsredactie zou de Nieuwsredactie niet zijn als er niet zelf werd meegedaan met het vasten tijdens de Ramadan. Op uitnodiging van Layla en haar gezin schoven we na een dag van niet eten en drinken aan, voor een traditionele, overheerlijke maaltijd. Een audioreportage.