Festivals, Nederland stikt ervan. Elk jaar komen er alleen maar nieuwe bij. En meer festivals, betekent meer keuze. Hartstikke leuk, maar dit brengt ook nadelen met zich mee voor jongeren, gemeentes en organisaties. Daarom spreken we op dit moment van een festival overload.

Door: Julie Velthoven en Job Willemse

In Amsterdam is de overlast door toenemende festivals zo groot dat de gemeente een stijging in het aantal klachten over festivals merkt. “Wij willen meer rekening gaan houden met onze burgers”, zegt Peter-Paul de Jong, woordvoerder van de gemeente Amsterdam. “Zo bestaat de mogelijkheid dat er op bepaalde plekken minder evenementen worden toegestaan en dat het aantal evenementen in de stad zal afnemen. Alleen evenementen die goed worden georganiseerd en beter passen bij de omgeving, blijven over.” Een aantal jaar geleden werd het 538 Koningsdag festival al verboden op het Museumplein in Amsterdam. “Dat evenement trok 250.000 bezoekers, daarnaast zijn andere grote publieksevenementen naar de randen van de stad verplaatst om de drukte beter over de stad te verdelen. De stad is groter gemaakt en de ruimte wordt slimmer gebruikt”, zegt De Jong.

Raven in het dorp
Maar niet alleen steden zijn het doelwit van festivals. Organisaties wijken nu zelfs uit naar de regio. “Wij hebben al jaren het festival Lakedance”, zegt Martijn van Gessel, woordvoerder van de gemeente Eindhoven. “Maar wat wij wel merken, is dat er in onze omgeving  meerdere festivals bijkomen. Denk hierbij aan het dorp Eersel waar festivals als ‘The Flying Dutch’ en ‘We Are Electric’ onder vallen.”

Keuzestress en groepsdruk
Hoe meer evenementen, hoe meer keuze. Veel festivals richten zich op jongeren, denk hierbij aan ongeveer alle dancefestivals zoals WISH Outdoor, The Flying Dutch en Mysteryland. Volgens jeugd-psychologe Rosanne van Kaathoven kunnen jongeren last hebben van keuzestress. “Keuzestress is als mensen een keuze moeten maken terwijl er heel veel mogelijkheden zijn, je weet gewoon even niet meer wat je moet kiezen”, zegt de jeugdpsychologe. Ook groepsdruk speelt een grote rol bij de jongeren van tegenwoordig.

Profiteren van overload
Maar er valt ook profijt te halen in deze situatie. Ticketswap is een van de organisaties die juist groeit door de toenemende hoeveelheid festivals: “We merken een groei in festivalticketverkoop, maar dat is ook te danken aan onze bekendheid, niet alleen aan het aantal toegenomen festivals zelf. Dat speelt sinds onze oprichting”, zegt Hans Ober, co-founder van Ticketswap. Ticketswap laat mensen op hun site (concert- en festival) tickets online te koop zetten. Andere mensen kunnen die tickets dan weer kopen en krijgen de kaartjes via de mail toegestuurd.

Het begint een trend te worden dat mensen last minute hun kaarten gaan verkopen. Volgens Ober ligt dat niet aan het toegenomen aantal festivals. “Wij merken dat het vooral aan het weer ligt. Als er slechte weersverwachtingen , worden er meer kaarten last minute verkocht.” Ober denkt dat er iets anders aan de hand is: “De aankoopdrempel is omlaag gegaan, dus mensen kopen makkelijker een kaartje te veel. Daarmee groeit inderdaad het aantal tickets dat last minute verkocht wordt. Andere mensen rekenen weer op deze verkopers om zo nog een ticket te bemachtigen.”

Nieuwe festivals willen winnen
Om de concurrenten aan te kunnen, zijn er tegenwoordig ook festivals die een hele andere aanpak hebben. Drakenboot Festival in Helmond en Waterjump Festival zijn van die vernieuwende festivals. Festivalbaas Dirk Stolk: “Er komen steeds meer festivals bij, vooral house en dance. Het moet een keer afgelopen zijn, als we niets doen, ontploft de bom.”

Overzicht
Heb jij nog ruimte in je agenda komende zomer? Wij hebben alle grote muziekfestivals op een rijtje gezet. Van Pinkpop tot Lowlands, van Mysteryland tot Dream Village. Op het kaartje hieronder kun je kijken waar en wanneer de festivals plaatsvinden.