Het is klaar met het bindend afwijzend studieadvies (BSA). In het tweede jaar dan. Door een kamerbrief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn Hogescholen en universiteiten verplicht om de BSA’s onder de schop te nemen. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat sommige instellingen na het eerste jaar een BSA hanteren, terwijl dit wettelijk helemaal niet mag. Tijd voor drastische veranderingen. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau roept gedupeerden op zich te melden.

Door: Donna Senders en William van Houte

Een BSA is een beslissing van de universiteit of hogeschool over de voortgang van een opleiding. Alle studenten krijgen zo’n studieadvies aan het einde van het eerste studiejaar. Als het BSA negatief is, moet je stoppen met je opleiding.

Onterecht een BSA

Scholen zijn bevoegd om een BSA uit te delen. Er is één voorwaarde: het moet in het eerste jaar gebeuren. Dit blijkt niet altijd het geval te zijn. Veel opleidingen geven studenten een voorlopig negatief advies. Onder de voorwaarde dat ze in hun tweede jaar de rest van het aantal punten halen, mogen ze doorstromen. Wettelijk is dit echter helemaal niet toegestaan. Volgens Piet van Ierland, hoofd communicatie van Fontys, wordt dit altijd in het belang van de student gedaan: “Het is echt met alle goede bedoelingen. Je hebt als voorbeeld de student die alles netjes heeft doorlopen in zijn eerste jaar, en net voor de laatste tentamens te horen krijgt dat zijn moeder ernstig ziek is. Hij haalt de norm niet en is totaal over zijn toeren. Dat is natuurlijk een bijzondere situatie. Moet je dan iemand van school sturen, of in vertrouwen doorlaten?”

Kamerbrief

Dat eerste, dus. “Het is in de basis heel simpel. Aan het einde van het eerste studiejaar moet beoordeeld worden of een student geschikt is voor de opleiding aan de hand van de behaalde resultaten en de norm die de student moet halen, met inachtneming van persoonlijke omstandigheden. Er is geen ruimte voor een tweede advies op een latere termijn want een onderwijsinstelling mag een student maar één keer een advies geven”, schrijft ISO in een kamerbrief. ISO vindt het de taak van de Kamer en de Minister om hierin duidelijkheid te verschaffen. Momenteel heeft de commissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vragen hierover gesteld aan de Minister van onderwijs. De vragen zijn niet openbaar en de reactie van de Minister laat nog op zich wachten.

Rechten

Veel studenten weten niets van hun rechten af. “Ik had zoveel gesprekken over mijn opties, dat ik niet had verwacht dat er iets niet klopte”, zegt gedupeerde Daan Jas. In de video hieronder zie je zijn volledige verhaal. Ook na dit nieuws moeten studenten nog steeds zelf aan de bel trekken. Fontys, bijvoorbeeld, onderneemt geen actieve stappen om ex-studenten te informeren over het gegeven. “We gaan actief werken op twee manieren. We controleren of iedereen de nieuwe regelingen goed hanteert en interpreteert én we sturen iedereen die afgelopen jaar een voorlopig advies kreeg een brief. Wanneer iemand echt graag de opleiding af had willen maken, dan moet hij vooral in gesprek treden, maar we gaan niet het hele bestand van vorige jaren mailen. Dat is niet de bedoeling”, aldus Piet van Ierland.

Wat nu?

Gelukkig sta je als slachtoffer niet alleen. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau start binnenkort een collectieve zaak. Alle ins en outs hoor je hieronder:


Test jezelf

Benieuwd naar hoeveel jij weet van jouw rechten als student? Doe de test hieronder!