Vrijdagavond begint het EK voetbal in Frankrijk. Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn de grote favorieten. België, dat door veel Nederlanders gesupporterd wordt bij afwezigheid van Oranje, wordt plots getipt als een van de kanshebbers voor de eindwinst. De vraag is echter of dit wel een realistisch beeld is: de voorbereiding op het EK was niet goed en er is veel kritiek op de bondscoach.

Door Kenny Boons en Tim Giesbers

De laatste oefenwedstrijden voor aanvang van het EK zorgden ervoor dat de Belgische fans niet geheel met een gerust hart naar het toernooi gaan kijken. Tegen Zwitserland werd zeven minuten voor tijd, toen de Belgen met een man meer speelden, nipt met 1-2 gewonnen. Drie dagen later wist spits Romelu Lukaku een minuut voor tijd de gelijkmaker te scoren tegen Finland (1-1) en tegen Noorwegen kwamen de Rode Duivels terug van een 1-2-achterstand en werd nipt met 3-2 gewonnen. Ondanks deze wedstrijden, is het vertrouwen er nog steeds onder de Belgische fans.

Al twee jaar is er veel kritiek op bondscoach Marc Wilmots, ondanks de goede prestaties van het Belgisch elftal. De grootste kritiek komt omdat hij tactisch niet sterk genoeg zou zijn. Zo is het al een aantal wedstrijden de vraag welke speler in de as van het veld mag spelen: Eden Hazard of Kevin De Bruyne. Beiden komen het beste tot hun recht als centraal aanvallende middenvelder, maar die plaats kan maar éénmaal ingevuld worden. “Die situatie is exemplarisch voor de kritiek op Wilmots. Het onvermogen van de bondscoach om een oplossing te vinden kan problemen opleveren op het EK”, vertelt Kristof Bohez, redactiechef sport van Het Nieuwsblad.

Dat is volgens de journalist niet het enige kritiekpunt: “Tijdens het WK 2014 trainde België nauwelijks op spelpatronen en helemaal niet op hoekschoppen, wat toch een belangrijk onderdeel van het spel is.” Tot slot is het spel van de Rode Duivels ook niet altijd optimaal, erkent Bohez. “De wedstrijden gaan veel te traag. Tegen ploegen die stug spelen, blijven hangen en een muur optrekken bij het zestienmetergebied, moet je snel spelen om er door te komen. Wilmots slaagt er niet in om met zijn klasbakken tempo in het spel te krijgen. Voor ons Belgen is dat echt een nationale frustratie.” Bohez legt ook uit wat we van de Belgen mogen verwachten dit EK.

Ook onder de fans is het vertrouwen in Wilmots niet optimaal. Zo organiseerde Het Nieuwsblad een online poll over het vertrouwen in de coach, waar meer dan tienduizend Belgen op reageerden. Meer dan de helft van de stemmers gaf aan slechts ‘matig’ vertrouwen te hebben in de keuzeheer. De Belgische voetbalbond (KBVB) houdt ondanks de kritieken vast aan Wilmots als bondscoach. Veel zal afhangen van zijn prestaties op het EK. België heeft een van de beste selecties van het toernooi, met diverse spelers van internationale topclubs. De spelers die de selectie niet haalden, vormen nog steeds een EK-waardig elftal.

Met deze topselectie is het volgens Bohez nu of nooit voor onze zuiderburen. “Er zijn geen excuses meer”, stelt hij. “We hebben op bijna iedere positie een topper staan. Mocht het niet lukken, dan ligt het misschien niet aan de spelers.” Wanneer is het toernooi geslaagd voor de Belgen? “Met dit talent moet de halve finale gehaald worden. Vanaf daar is het een kwestie van kijken wie je tegenkomt.”