Geschreven door Danny van Gend

Het Carmel College in Oldenzaal heeft een geschiedenisleraar ontslagen omdat hij agressieve opmerkingen heeft geplaatst op het internet. De geschiedenisleraar had zich onder andere negatief uitgelaten over krakers en de politie. Iets wat voor het schoolbestuur reden was om de docent de laan uit te sturen.

Agressieve uitlatingen
De geschiedenisdocent liep twee keer met succes stage op het Carmel College en kreeg afgelopen zomer een baan aangeboden. Nog voordat hij aan het nieuwe schooljaar mocht beginnen, besloot de directie hem te ontslaan vanwege agressieve uitlatingen aan het adres van krakers en de politie.

Behalve de uitlatingen kreeg de directie veel klachten van leerlingen over het feit dat de docent sympathieën had voor de extreemrechtse politieke partij NVU. De man stapte naar de rechter voor een schadevergoeding en eiste dat zijn ontslag ongedaan gemaakt werd, maar kreeg in de rechtbank te horen dat de eisen waren afgewezen.

Vrijheid van meningsuiting
Constant Kusters, partijleider van het extreemrechtse NVU, liet weten het ontslag niet te snappen. “Dit hoort toch onder de noemer van vrijheid van meningsuiting te vallen? Het vonnis is gedaan op basis van opmerkingen op het internet. Hoezo is er een of andere gedachtepolitie op het internet om te bepalen wat mensen wel of niet mogen zeggen. Ik heb de opmerkingen gelezen en ik vond het allemaal wel meevallen.”

Kusters twijfelt daarnaast over de objectiviteit van de school. “Als mensen een linkse mening hebben en heel veel liefde hebben voor de Islam, moeten zij dan ook ontslagen worden? Dit is spijkers zoeken op laag water”, Kusters wilde niet zeggen of de docent lid is van de NVU, al moet dat volgens hem niet uitmaken. “We zijn een legale politieke partij. Een lidmaatschap bij ons zou geen nadelen met zich mee moeten brengen in het dagelijks leven.”

Fotocredit: Commons.Wikimedia.Org