“Mijn fiets is gestolen”, “Ik zag gister iemand op mijn gestolen fiets rijden”, “Mijn banden zijn uit mijn fiets gehaald”. Elke Tilburger maakt minimaal een keer mee dat zijn fiets gestolen of gemolesteerd is, het liefst op een regenachtige zondagavond in de openbare stalling van het centraal station. De politie zegt dat ze er alles aan doen om de heilige koeien op twee poten te beschermen tegen diefstal, één van die hulpmiddelen is de lokfiets. 

Ze zijn er volgens Pierre-Ine Mattheussens (communicatie Politie West-Brabant en Zeeland) in allerlei soorten en maten. Ze mag alleen niks zeggen over het uiterlijk, want dat is natuurlijk top secret. Wel varieert het aanbod aan lokfietsen volgens Mattheussens van oma-fietsen tot dure e-bikes.

Betrapt en opgepakt

Voor de nietsvermoedende fietsendief moet het een natte droom zijn: op een mooie plek in de stad, leunend tegen een paal en nog slecht op slot gezet ook. De nietsvermoedende stouterik kan zijn hoge libido niet meer temmen en neemt de fiets mee. Door zijn hoofd gaat waarschijnlijk een lofzang van euforie, adrenaline en eurotekentjes. De politieagent die achter de dief loopt geeft zichzelf alvast een denkbeeldig schouderklopje en vat meneer in de kraag. Volgens Mattheussens wordt iedereen die een lokfiets meeneemt, of probeert mee te nemen, opgepakt voor diefstal en vernieling. Het openbaar ministerie bepaalt wat voor straf de verdachte krijgt.

Betrapt maar gevlucht

Mattheussens vertelt niet of mensen zijn ontsnapt op een lokfiets. Ondanks het politiek correcte antwoord van de politie zijn er wel berichten te vinden op Dichtbij.nl over vluchtende Tilburgse dieven op lokfietsen. Ook zijn agenten, volgens het Brabants Dagblad, wel eens door een junk bekogeld met een lokfiets.

“Om vluchtende dieven op te sporen hebben alle lokfietsen een GPS-signaal. Dit signaal kan de politie opsporen en zo de gevluchte verdachte alsnog oppakken of beboeten”, aldus Mattheussens.

De lokfiets lost het probleem van de gestolen fietsen niet op. Volgens Mattheussens is er geen concrete informatie bekend bij de politie over de samenhang tussen arrestaties met lokfietsen en de daling in diefstallen

Mattheusens ligt nog wel een tipje van de sluier op: “Lokfietsen worden op hotspots ingezet. We gaan uiteraard niet de locaties prijsgeven maar je kunt onder andere denken aan de omgeving van het station.”