Geschreven door: Maren van Dijk

Vanaf 2017 zullen studenten minder uit kunnen geven. De basisbeurs is afgeschaft en het collegegeld en de huur stijgen, dus dat betekent: minder geld voor het uitgaan en Chinees bestellen, meer geld overhouden voor de huur en het schoolgeld. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vreest dat vooral universitaire studenten er een kleiner zakcentje op nahouden.

Minder te besteden

Het leenstelsel is in studiejaar 2015 van start gegaan en vanaf dat moment konden studenten geen basisbeurs meer ontvangen. Een medewerker van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) meent dat dit ervoor zal zorgen dat studenten minder te besteden zullen hebben: “De huur van studentenkamers blijft maar stijgen en ook het collegegeld wordt hoger. Waar vroeger de basisbeurs meesteeg, blijft het inkomen van de student nu gelijk. Dat zorgt voor een daling van de koopkracht.”

Geen compensatie

Studenten zullen minder te besteden hebben en moeten meer op hun geld gaan letten. Het ISO vreest dat voornamelijk voor studenten met een zwakke financiële achtergrond het moeilijk zal worden: “Studenten met ouders die zelf niet veel te besteden hebben, kunnen niet aankloppen bij hun ouders om het verlies in koopkracht te compenseren. Het zou er weleens voor kunnen zorgen dat sommige studenten stoppen met studeren – of nooit beginnen.”

Universitaire studenten de dupe

Waarom universitaire studenten meer last zullen hebben van de daling van koopkracht dan hogeschool studenten is omdat universitaire studenten eerder op kamers gaan dan studenten van het hbo. “Jongeren die aan de universiteit studeren en op kamers zitten, merken heel veel van de stijgende reguliere kosten: ze hebben meer maandelijkse kosten en hetzelfde inkomen om het van te betalen.”

IJskoud collegegeld

De oplossing? Het ISO hoopt dat het collegegeld zal worden ‘bevroren’: “Het bevriezen van het collegegeld houdt in dat het bedrag constant blijft gedurende de hele opleiding. Zo weet de student waar hij aan toe is voordat hij of zij gaat studeren. Dan is het duidelijk wat voor kosten er te verwachten zijn.”