Geschreven door Dick Hermans Nederland dreigt haar koppositie te verliezen op het gebied van innovatie. Als de vier technische universiteiten van Nederland een numerus fixus (vastgesteld aantal studenten) doorvoeren, heeft dit nadelige gevolgen voor de technische bedrijven, zegt ondernemersorganisatie voor de technologische industrie (FME) . De vier scholen hebben een tekort aan docenten en collegezalen. FME biedt de vier scholen collegezalen en docenten maar hier wordt niet op gereageerd.

Cees den bakker, woordvoerder van de FME, vindt een numerus fixus onacceptabel. “Nederland is koploper in het innovatieklimaat en bij dit horrorscenario lopen wij als Nederland het risico dat bedrijven zich gaan verplaatsen naar het buitenland.” Op deze manier is de kans aanwezig dat Nederland haar koppositie verliest. Technische bedrijven vechten voor talenten in de technische industrie, omdat de vraag groter is dan het aanbod van technisch personeel. “Wij bieden de universiteiten docenten en collegezalen aan maar ze gaan hier niet op in, onbegrijpelijk.”

Hinke Mulder, Head of Corporate Communication van de Universiteit Twente, zegt niet dat docenten het enige probleem zijn. “Het is overigens meer dan alleen een gebrek aan docenten. Ook de spullen in het laboratoria komen te kort bij het aantal studenten.” De universiteiten hopen dat een nieuw kabinet de portemonnee trekt om een numerus fixus te voorkomen. De scholen zelf zitten ook niet te wachten op een personengrens maar als het parlement geen extra geld begroot  voor de opleidingen, voeren zij het vastgestelde aantal in. “Wij zijn van mening dat de kwaliteit telt in onze scholen. Dat het bedrijfsleven daar niet op zit te wachten kunnen wij niks aan doen,” zegt Hinke Mulder. Beide partijen hopen op een gunstige begroting van het parlement