Het wordt mogelijk een nieuwe manier voor het verwijderen van je ongeboren kind: de abortuspil. Hiermee wordt de foetus vóór de negende week verwijderd en dus voordat er officieel sprake is van een zwangerschap. Voor de één een te makkelijke en dus enigszins gevaarlijke optie, voor de ander ideaal. Waarom?
Door Leeuwelijn Verwijst

De abortuspil is beschikbaar voor zwangere vrouwen in het eerste stadium. Toch mogen huisartsen deze (nog) niet voorschrijven. Hier is volgens minister Schippers een wetswijziging voor nodig. Onzin, vinden organisaties die een mooie toekomst in de nieuwe pil zien.

De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) is zo’n organisatie die de voordelen ervan inziet. Het verschil met een normale abortusbehandeling is wel vrij groot. “De abortuspil is een langer proces dan een zuigcurettage. Laatstgenoemde is een eenmalige behandeling, de abortuspil is een voorschrift van een paar dagen.”

Toch wordt de nieuwe pil door behandelde vrouwen als emotioneel minder zwaar gezien. “Zwangere vrouwen die ons benaderen leggen meer de link met een morning-afterpil, wat het minder heftig maakt. Dit kan ervoor zorgen dat de beslissing om hun ongeboren kind te laten verwijderen makkelijker wordt. Dit kan ook een nadeel zijn, maar wij helpen hen om goed na te blijven denken. De keuze zelf blijft belangrijker dan de manier waarop.”