TILBURG – September has arrived! Dat betekent in de collegebanken zitten en bierbuikjes kweken. Maar je studentensportvereniging heeft je back. ‘Student senior’ keert terug met hockeystick of voetbalschoenen, betaald met studiefinanciering. Maar hoe staat het met ‘student junior’, hij of zij die stufi moet missen. Te weinig geld om te scoren?

SHOT in de shit
Studenten hockey vereniging Tilburg, SHOT, is de op twee na grootste studentensportvereniging van Tilburg en bovendien de enige studentenhockeyclub. Op dit moment mag SHOT zich rijk rekenen met maar liefst negen damesteams en vier herenteams, maar dat is ook anders geweest. Met name rond de jaren ’90 kreeg SHOT de shit. Het recht op studiefinanciering werd ingeperkt en de OV-chipkaart werd geïntroduceerd. Het gevolg: een hockeystick was te duur, studenten bleven wonen in ‘hotel ons pap en ons mam’ en bleven plakken bij de club van thuis. Het negatieve effect werd op langere termijn voelbaar. Zo telde SHOT acht teams in 1998 en in 2001 nog maar drie. Ook andere studentensportverenigingen in Tilburg zoals TSVV Merlijn (voetbal),  kregen het in die tijd, om dezelfde reden, zwaar te verduren.

Geen commotie, wel promotie
Ondanks de afschaffing van de basisbeurs van de studiefinanciering in 2015 en het invoeren van het beruchte leenstelsel, is er nog geen soortgelijk effect bij de studentensportverenigingen te zien als in de jaren ’90. Dat zegt Dirk Smeets van Student Sports Fosst Tilburg, de overkoepelende organisatie die de studentensport in Tilburg ondersteunt. “Vorig jaar heb ik nog geen opvallende verandering in het aantal aanmeldingen gezien.” Voor een conclusie over de aanmeldingen van dit jaar is het volgens Smeets misschien nog te vroeg, maar veel studentensportverenigingen zijn al bezig geweest met nieuwe leden binnen te harken. Met name tijdens de TOP-week is er veel gepromoot. “Dat is nog steeds met veel enthousiasme en interesse ontvangen door de nieuwe studenten.”

Ook de promotiecommissie van SHOT heeft dat gedaan. Tijdens de TOP-week hebben 47 van hen zich ingezet om nieuwe leden te werven. Volgens Thomas Verzuu, bestuurslid van SHOT schrijven ieder jaar honderd studenten zich bij de sportvereniging in. En dat is dit jaar wederom het geval. “Het stoppen van de stufi heeft zeker invloed op de aanmeldingen, maar dit in de positieve zin. We trekken eerder studenten naar ons toe aangezien de contributie voor de leden laag is.”

Verder kost een sportabonnement bij Tilburg University 126,00 euro per jaar. Dat is volgens Smeets nog betaalbaar. “Sommige verenigingen ontvangen ook kleine contributies van leden. Dat is per vereniging verschillend.” Student Sports Fosst Tilburg heeft voorlopig geen concrete plannen uitgezet voor de studentensportverenigingen om leden te werven en te behouden, omdat schrikbarend teruglopende aantallen nog achterwege blijven.