Het einde van de zomer nadert, het festivalseizoen is afgelopen en het is tijd om onze avonden weer met bankhangen te spenderen. Hotel- en tentjesentertainment achterwege: we gaan weer gewoon met aardbeienthee de bank op. Waar het nieuwe seizoen van hitserie Penoza nog even – een jaar –  op zich laat wachten, wordt de Hollandse thrillerjunk in de tussentijd nog even warm gehouden door het gloednieuwe Vlucht HS13. Een serie waarbij extra informatie wordt verstrekt via Facebookchat – dat is nou eens nieuw.

Chatten met Kevin
Gebaseerd op de Turkse dramaserie The End en met behulp van scenariste Marion Pauw, wordt met het nieuwe programma een introductie gemaakt richting Online Storytelling in de seriewereld. ‘’Nadat Messenger de API had vrijgegeven, zagen we de mogelijkheid om onze kijkers te laten communiceren met één van de karakters’’, vertelt Matthijs de Bruijn van KRO-NCRV. Via een chatbot krijgen de gebruikers informatie, die verder niet cruciaal is voor de serie op tv. Er wordt als het ware een aparte lijn gevormd, via Messenger. ‘’Het programma is dus prima te volgen, ook zonder deze informatie van Kevin.”

Het succes van de Hollandse charme
Hollands Hoop is weer aan het draaien, Smeris is net klaar en zuster Charlie is voor de tweede keer te bewonderen op NPO 3. Het afkraken van Nederlandse producties is allang niet meer aan de orde, wanneer onze vaderlandse serie-liefhebbers op zondagavond hun digitale huiskamer delen onder #penoza. Echter duurt het nog een tijdje tot Carmen en haar mannen de zondagavond weer terroriseren, dus is daar nu Vlucht HS13. Met maar liefst 45 duizend likes vóór de start afgelopen zondag en 774.000 kijkers, is de serie nu al een succes.

Screenshot_2016-09-06-17-09-32

Innovatie van de omroep
Het is niet de eerste keer dat KRO-NCRV stappen zet richting een innovatieve ontwikkeling, als toevoeging van hun programma’s. ‘’We hebben al eerder dit soort mogelijkheden ontwikkeld voor programma’s als Spangas en In Therapie, maar via Messenger is ook voor ons nieuw’’, zegt de Bruijn. De reacties zijn verrassend positief, met respons waarin de mogelijkheid ‘nog beter dan Pokémon Go’ wordt genoemd.