Velen hebben deze zomer in de winterjas doorgebracht op het terras. Nu de zomer op zijn eind loopt sprint de temperatuur in stevig een tempo omhoog waar zelfs Usain Bolt jaloers op is. Waarom is het nu nog zo warm terwijl een groot deel van Nederland in gedachte alweer voor de kachel zit met een kop warme chocomel? Dé weerman van Tilburg; Jean-Paul kan het haarfijn uitleggen.

Waarom is het in september nog zo enorm warm?

“Nederland kent elk jaar een nazomer. September valt daar middenin. Het is nu alleen een stuk warmer dan normaal. Dit komt door het orkaanseizoen in Amerika. Tijdens het orkaanseizoen staat er een warme zuidelijke stroming. Meestal komt er met die zuidelijke stroming een hoop regen mee maar dit jaar waait alleen de warme lucht over uit Amerika. Het resultaat is langdurig en pittig warm zomerweer.”

Bestaat er een vakterm voor een warme nazomer als deze?

“Jazeker. Voor deze warmte en droogte hebben we een ouderwetse term: de oudewijvenzomer. Het heeft vrij weinig met de natuur of meteorologie te maken. Vroeger gingen de oude vrouwen met dit soort weer buiten zitten met hun spinnenwiel om dagenlang te spinnen en te breien.”

Waarom is dit ondanks veel regen en koude dagen toch een mooie zomer?

“Wij zeurende Nederlanders kijken naar het weer buiten. Wat zagen we afgelopen zomer vooral? Een hoop regen, hagel en terrornoodweer. Verder hebben we vooral in augustus een hoop ijskoude dagen gehad. Temperaturen van maximaal 15 graden waren geen uitzondering. Toch was deze zomer een hele goede. Een weerman kijkt namelijk niet door het raam maar naar de gemiddelde temperatuur. Het meten van die temperatuur gebeurt 24 uur per dag, dus ook s ’avonds. Naast koude dagen zijn er ook veel warme nachten geweest. Deze nachten waren warm door de bewolking. Hierdoor daalt de temperatuur die er overdag was nauwelijks. Door de zwoele nachten is het gemiddelde flink omhoog gekrikt en is deze zomer, voor de meteorologen, eentje voor in de boeken.”

Waarom weerman?

“Het weer volgen is een grote hobby van me, ik sta er mee op en ik ga er mee slapen. Het weer gaat 24 uur per dag door en verandert constant, dat vind ik heel boeiend. Een onderdeel van mijn weermannenleven is het schrijven van weerberichten voor de site Tilburgers.nl. Ik focus me voor deze site puur op Tilburg en omgeving.”

De hitte van de zomer of de kou van de winter?

“Ik ben echt van de winter. Ik hou van kou, ijs en sneeuw. De winter is voor een weerman ook veel boeiender. In de zomer gebeurt er op warmte en een onweersbui na vrij weinig.spannends De winter brengt veel meer spanning met zich mee: sneeuwstormen, ijzel, hagel of juist temperaturen van dertien graden, terwijl iedereen aan het kerstdiner zit. Voor de gewone Nederlander levert de winter een hoop ergernis op maar ik vind het ronduit opwindend!”

Hebben weermannen een geheime truc om zich te wapenen tegen de hitte?

“Nee, weermannen hebben geen magische krachten. Ik voer bij warm weer weinig uit. Zo blijft die warme temperatuur wel dragelijk.”