De vluchtelingenstroom naar Europa lijkt over zijn piek heen. Des te opvallender is het dan ook dat het aantal minderjarige vluchtelingen stijgt. De teller stond afgelopen jaar op zo’n honderdduizend kinderen. Dat is een verdriedubbeling sinds 2014 en het hoogste aantal ooit gemeten.

Oorzaak

De oorzaak van de alleen vluchtende kinderen ligt volgens Gerrit van den Berg van Unicef vooral bij het financiële plaatje. “Vluchten kost geld en dat is iets wat de meeste vluchtelingen niet hebben. Vaak hebben ze net voldoende geld om een iemand vooruit te sturen. Zij kiezen er dan vaak voor om de vader vooruit te sturen met de hoop dat hij de kinderen later kan halen. Helaas voor hen gaat dat vaak niet waardoor het kind op zichzelf is aangewezen.”

Kritiek

Unicef levert ook kritiek op de Nederlandse regering. Volgens de kinderrechtenorganisatie zijn de opvangcentra te druk en komt het te vaak voor dat vluchtelingen meerdere keren moeten verhuizen. “Nu zitten er zo’n 150 kinderen per opvang, dat is gewoon te veel. Ze moeten zich kunnen ontwikkelen en dat gaat niet wanneer je met zoveel mensen op de opvang zit.”

Cees van Reijen van asielzoekerscentrum Westelbeers sluit zich hier bij aan. “Natuurlijk gaat de kwaliteit er op vooruit wanneer je de opvang verkleint. Wanneer je dichter op de vluchteling zit, des te sneller ze zich ontwikkelen”

Vermissing

Tijdens de reis raken veel kinderen vermist. Zij raken in handen van mensenhandelaren, overlijden of raken verdwaald. “Het is schrijnend dat er zoveel kinderen vermist raken tijdens de reis. We kunnen niet van precieze aantallen spreken, omdat niemand geregistreerd wordt. Dat gebeurt in Nederland ook nog te weinig. Toch gebeurt het ook nog dat er kinderen vermist raken terwijl ze in Nederland zijn. Sinds vorig jaar zijn er in Nederland alleen al 160 kinderen vermist geraakt in asielzoekerscentra in Nederland.” meldt Unicef.