Een droom voor alle Kosovaren kwam op maandagavond 5 september 2016 om 20:45 uit. Kosovo heeft haar eerste kwalificatiewedstrijd voor plaatsing van een groot toernooi gespeeld. Eindelijk mochten de Kosovaren ook op voetbalgebied laten zien wat ze echt waard zijn. De uitwedstrijd tegen Finland eindigde in een verdienstelijk gelijkspel: 1-1. Op 17 februari 2008 riep Kosovo de onafhankelijkheid uit. In mei 2016 volgde toelating tot de FIFA en UEFA. Dit maakt het mogelijk om kwalificatiewedstrijden te spelen voor Europees- en Wereldkampioenschappen. Vanaf nu geen onbenullige oefenpotjes meer, maar Kosovo kan aan het echte werk beginnen.

Valon Berisha maakte afgelopen maandag de gelijkmaker in de zestigste minuut uit een strafschop. Dezelfde Berisha speelde eerder al negentien interlands voor Noorwegen, maar kon vanwege zijn Kosovaarse roots zijn droom waarmaken en voor Kosovo uitkomen. Vanwege zijn eerdere wedstrijden voor Noorwegen, wist hij pas zeven uur voor het begin van de wedstrijd tegen de Finnen dat hij voor Kosovo mocht spelen. Dit gold niet alleen voor hem, maar ook vijf andere Kosovaren moesten tot op de dag van de wedstrijd wachten op toestemming van de FIFA. Er zijn echter meer spelers die voor Kosovo uit kunnen komen.

Neem nu middenvelder Granit Xhaka. De 25-jarige Xhaka is geboren in Kosovo. Er zijn meerdere spelers die in de grote voetbalcompetities spelen en voor Kosovo uit kunnen komen. Spelers zoals Xherdan Shaqiri, Adnan Januzaj en Shkodran Mustafi hebben namelijk Kosovaarse roots. Op dit moment spelen ze echter niet voor Kosovo. De vraag is of ze een interlandcarrière bij de grotere voetballanden Zwitserland, België en Duitsland willen inruilen voor Kosovo. Bij die landen hebben ze natuurlijk meer kans om eindrondes te spelen.

De kwalificatiepoule voor het WK in Rusland is zwaar met de tegenstanders Ijsland, Turkije, Kroatië, Oekraïne en Finland. Kosovo moet eerste of tweede worden om kans te maken op een WK-ticket. In voetbal kan natuurlijk alles, maar voor Kosovo lijkt het nu nog te hoog gegrepen. Zeker als spelers zoals Xhaka en Shaqiri niet voor Kosovo kiezen, ontbeert het elftal toch kwaliteit. De Kosovaren zijn kwalitatief misschien wel het minste elftal in de poule. Toch behaalden ze maandag een punt in een lastige uitwedstrijd. Misschien dat de enorme trots voor het vaderland net dat beetje extra kan geven. Favoriet zijn ze zeker niet, maar kansloos evenmin. Als de grote Kosovaarse voetbalsterren voor Kosovo willen en kunnen spelen, is de kans op deelname aan een groot toernooi natuurlijk groter. De hoop van het Kosovaarse volk ligt in de handen van de beslissing van Xhaka, Januzaj, Shaqiri en Mustafi.

Als iedere speler met Kosovaars bloed besluit om voor Kosovo te voetballen, kan de huidige bondscoach Albert Bunjaka de onderstaande opstelling maken. Enkele spelers in de opstelling spelen nu al voor Kosovo.