Het afgekeurde doelpunt van Dost gisteravond tijdens de wedstrijd Zweden – Nederland maakt veel tongen los. Scheidsrechter Orsato keurde het doelpunt af wegens een duwtje van Dost op een Zweedse verdediger. Commentator Frank Snoeks vond dat het doelpunt wel degelijk telde, maar volgens de Tilburgse scheidsrechtertrainer Ad van Bavel is dit een moeilijke kwestie.

Oranje speelde gisteravond haar eerste kwalificatieronde voor het WK in Rusland. Tijdens de blessuretijd maakte Dost een cruciaal doelpunt, maar de Italiaanse scheidsrechter keurde deze af. Onterecht, vinden de commentator en vele anderen die de wedstrijd gisteravond zagen. Ad van Bavel is bijna dertig jaar scheidsrechter en sinds vier jaar traint hij scheidsrechters. Hij vindt niet zo zeer dat scheidsrechter Orsato fout zat. “Je kunt er voor fluiten, maar negen van de tien scheidsrechters zouden dat niet gedaan hebben.’’

Grijs vlak
De Tilburger snapt dat de meningen verdeeld zijn. Hij noemt dit een typische kwestie waarbij geen beslissing per se goed of fout is. ‘’Deze overtreding zit in een grijs vlak. Op zo’n moment moet de scheidsrechter op zijn eigen gevoel afgaan.’’

Meer gegund
Of hij zelf als ervaren scheidsrechter voor deze overtreding zou fluiten, zegt hij: ’’Het was zo’n kleine overtreding, ik had ook niet gefloten. De Zweed liet zich vooral duwen. Ook gezien de wedstrijd had ik Oranje meer gegund.’’

Moeilijk te trainen
De scheidsrechters worden voor deze kwesties niet getraind. Van Bavel vindt dat zoiets moeilijk te trainen is en of er gefloten wordt of niet op zo’n moment, is voor elke scheidsrechter verschillend.

Op 7 oktober speelt Oranje in de Kuip tegen Wit-Rusland voor de tweede ronde van de WK-kwalificatie.