Een pilletje pakken in plaats van zonnebrandcrème? Klinkt ideaal, maar KWF Kankerbestrijding en Stichting Melanoom waarschuwen voor deze zogenoemde zonnebrandpillen. Deze pillen van het merk Heliocare maken hun beloftes niet waar, vermeldt de NOS. De capsules bevatten volgens de fabrikant een unieke stof, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze beschermt tegen Uv-straling. Dit blijkt niet bewezen.

De pillen komen uit Amerika waar ze vanaf het begin van het jaar via websites te koop kwamen. Marsja Meijer van KWF vertelt: ‘’We zien de afgelopen weken dat er in Nederland ook reclame over wordt gemaakt.’’ En daarom wil het KWF op voorhand waarschuwen.

‘’Het is een beetje onbekend wat het werkelijke effect is van de zonnebrandpillen. Ook op de site van de fabrikant wordt geen transparantie gegeven over wat de werkzame stof is. Zij hebben het over een werkzaam enzym wat beschermend zou werken, maar wat het precies is en wat het doet is onbekend’’, vertelt Meijer.

‘’Wij waarschuwen omdat het niet wetenschappelijk bewezen is dat dit product beschermend werkt tegen de effecten van Uv-straling. Wij adviseren dan ook om gewoon de ouderwetse manier aan te houden: goed smeren, schaduw opzoeken en beschermende kleding dragen.’’ De beste tip? ‘’Niet verbranden’’, zegt Meijer met een lach, ‘’als je verbrand bent, ben je de toelaatbare grens overgegaan. Een beetje zonlicht is natuurlijk goed voor je weerstand en je botten. Maar als je verbrand wordt er DNA-schade aangericht wat de kans op huiskanker op latere leeftijd erg verhoogt.’’

Naar schatting zijn er per jaar 50 duizend nieuwe gevallen van melanoom in Nederland. Dit betekent dat er op dit moment een op de acht Nederlanders huidkanker krijgt. Tien jaar geleden waren dit er zo’n 28 duizend – een stijgende lijn dus.