Geschreven door Danny van Gend

Aankomende vrijdag begint de Hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka. In aanloop naar de gebeurtenis heeft Saoedi-Arabië besloten om 188.000 moslims te weigeren omdat deze niet met een geldig identiteitsbewijs reizen. Saoedi-Arabië claimt dat dit is om een te grote drukte te voorkomen. Volgens auteur Carl Stellweg, expert op het gebied van Iran, is de maatregel daarnaast ook om Iran te pesten.

Hadj
Vrijdag begint de Hadj, een Islamitische pelgrimstocht de heilige stad Mekka. “Deze tocht zou voor alle moslims moeten zijn”, zo stelt Stellweg, “maar veel moslims zullen geweigerd worden. Iets wat Saoedi-Arabië als veiligheidsmaatregel zal bestempelen, terwijl het voornamelijk een manier is om Iran te pesten.”

“Iran zal moord en brand schreeuwen, maar echte maatregelen kunnen ze niet nemen. Behalve Saoedi-Arabië zijn ook andere buurlanden van Iran voornamelijk Soennitisch en hebben ze een hekel aan Iran. Ondanks dat dit soort dingen heel erg slecht zijn voor de spanningen in de regio, zullen andere Arabische landen de maatregel steunen, al zullen ze dit waarschijnlijk niet toegeven.” Aldus Stellweg.

Geschiedenis
Iran en Saoedi-Arabië hebben een turbulente geschiedenis. De twee landen worden bewoond door twee verschillende soorten moslims; Iran is hoofdzakelijk sjiitisch, terwijl in Saoedi-Arabië vooral Soennieten wonen. Beide landen voeren volgens journalist Carl Stellweg een ‘proxy-oorlog’. “Het is vergelijkbaar met de Koude Oorlog, waarin beide partijen niet direct oorlog hebben, maar op diverse fronten met elkaar oorlog voeren door het steunen van diverse milities. Zo steunen zowel Iran als Saoedi-Arabië milities die tegen elkaar strijden in Syrië.”

Ondanks de spanningen hoeven we niet bang te zijn voor een oorlog, zo besluit Stellweg. “Iran is bang voor Saoedi-Arabië en haar bondgenoten, waaronder Amerika. Aan de andere kant heeft Saoedi-Arabië angst voor het kernprogramma van Iran.”