Tilburg – “Een verstandige stap”, zo omschrijft hockeyanalyticus en tweevoudig Olympisch kampioen Jacques Brinkman de keuze van hockeyster Eva de Goede om een jaar naar Zuid-Afrika te vertrekken. De 27-jarige international neemt een tijdje afstand van het hockey, omdat ze meer tijd met haar vriend Tim Drummond door wil brengen. Tevens vindt Brinkman dat de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) meer kan doen voor Nederlandse hockeyers in het buitenland. Volgens hem komt dat de kwaliteit van het hockey ten goede.

Brinkman begrijpt de keuze van Eva om samen met haar Zuid-Afrikaanse vriend naar Zuid-Afrika te gaan: “Ze is nog jong. Hockey is een fulltimebaan, maar je kan er na je carrière niet van rondkomen. Als je tien jaar lang in de Nederlandse Hoofdklasse speelt, begrijp ik dat je even aan rust toe bent. Ook kan ik me voorstellen dat ze naar het enigszins teleurstellende zilver op de Olympische Spelen van afgelopen zomer de accu weer moest opladen.” Of De Goede een volledig jaar rust neemt of in februari – als de Zuid-Afrikaanse competitie begint – weer gaat spelen weet ze nog niet. “Misschien ga ik daar hockeyen, misschien niet,” zei ze onlangs tegen hockey.nl

Hij raadt Eva’s beslissing meer sporters aan. “Het levert heel veel ervaring op. Niet alleen krijgt je rust door een sabbatical, maar het eventueel spelen in een andere competitie is ook een goede ervaring voor sporters. In de Nederlandse competitie spelen ook bijna vijftig buitenlanders. Er komen veel buitenlandse topspelers naar Nederland, maar andersom is dat minder het geval.”

Uitwisseling

Volgens Brinkman kan de Nederlandse Hockeybond veel meer doen om Nederlandse sporters in buitenlandse competities te laten spelen. “Als je als jeugdspeler naar het buitenland vertrekt, ben je al snel uit beeld voor het Nederlands elftal. Eva is een grote naam in het hedendaagse hockey, dus haar zal dat niet overkomen. Eva komt wel terug. De bond kan meer doen aan uitwisseling met andere landen en structuur in dit soort transfers krijgen. Door betere samenwerking gaan de competities in landen zoals Denemarken en Frankrijk kwalitatief omhoog. Dat is natuurlijk goed voor het hockey.”

EK Hockey

De Goede gaf eerder aan wel te willen deelnemen aan het EK Hockey in augustus 2017 in Amsterdam. “Ik verwacht dat ze voor het EK in de Zuid-Afrikaanse competitie gaat spelen en vervolgens terugkeert in het Nederlands Elftal,” aldus Brinkman.

De KNHB was vandaag niet bereikbaar om te reageren op de uitspraken van Brinkman.