De herfst kom eraan en dat betekent: spinnentijd. Dat is natuurlijk nooit leuk. Maar waarom zijn het er juist nu zoveel? En waarom zijn ze in godsnaam zo groot? De nieuwsredactie zoekt het uit.14225599_970537186409253_2299221570662907495_n

Ja, spinnen dus. De herfst staat bekend als de spinnenperiode dus het is niet gek als je al een paar flinke jongens bent tegengekomen. Maar, waarom zijn ze zo groot en wat doen ze in onze kamer? Bioloog Gert Brunink legt het uit.

Meerdere factoren

‘Dat er dit jaar zo veel spinnen zijn ligt aan meerdere factoren’, begint Gert, ‘Mensen denken altijd dat er in de herfst de meeste spinnen zijn, maar eigenlijk is dat helemaal niet waar. In de lente zijn de spinnetjes nog heel klein, waardoor we ze niet zien. De spinnen die uiteindelijk overblijven omdat ze niet zijn opgegeten, zijn groot omdat ze volgroeid zijn’, vertelt hij. ‘Het kan ook liggen aan de dieren die spinnen eten. Als er daar minder van voorkomen, blijven er dus ook meer spinnen over.’ Eigenlijk worden we dus gewoon bedrogen door onze angst voor spinnen, het zijn er helemaal niet meer in de herfst en ze zijn ook niet groter dan normaal.

Klimaatverandering

De klimaatverandering draagt ook bij aan het grotere aanbod van de spinnen. ‘Het wordt steeds warmer in Nederland. Daardoor komen grotere spinnen uit het zuiden nu onze kant op. Een voorbeeld is de wespspin, die heeft zich sinds 15 jaar in ons land gevestigd. Ook de wolfspin is al verschillende keren gesignaleerd in ons land, zegt Gert. Nog meer reden om klimaatverandering tegen te gaan dus.

Spin in huis

Dat spinnen juist nu ons huis in komen ligt wél aan de tijd van het jaar. ‘Spinnen zijn koudbloedige wezens. Nu is het nog warm buiten, maar de nachten worden wel steeds kouder. Dan kruipen ze naar binnen toe.’

Tips

In principe doen de Nederlandse spinnen geen kwaad, maar leuk zijn ze nooit. Daarom hier nog wat tips om ze uit je kamer te houden:14231155_1079553892151882_3373537409049611351_o

  1. Houd het schoon

Spinnen houden van rommel en viezigheid, houd je kamer dus schoon!

  1. Pepermunt

Spinnen hebben een hekel aan pepermunt, dus als je de beestjes liever niet in je kamer hebt is het een optie om pepermuntolie aan te schaffen.

  1. Citroen

Ook vinden spinnen citroen niet echt tof. Het is een optie om een geurkaars met citroenlucht aan te schaffen maar je kan ook citroenschillen gebruiken. Wrijf met de schillen op de plekken waar vaak spinnen zitten om ze voortaan weg te houden.

  1. Paardenkastanjes en walnoten

Als er iets is waar je spinnen mee wegjaagt dan zijn het wel dit soort noten. Leg er een paar in de hoekjes van je kamer om de ongewenste beestjes buiten te houden.

  1. Kaneel

De geur van kaneel: simpelweg heerlijk. Maar daar zijn spinnen het niet mee eens. Koop een kaneelgeurkaars voor deze win-winsituatie: een heerlijk ruikende kamer en geen spinnen te bekennen.

  1. Azijn

Van de geur van azijn wordt eigenlijk niemand vrolijk, maar spinnen al helemaal niet. Vul een flesje met water en meng het met wat azijn. Spuit het in de hoekjes van je kamer en klaar is kees.

Als je er dan toch nog eentje tegenkomt blijft er nog maar een optie over: roep de buurman.

Foto door: Ben Kerckx