Geschreven door: Maren van Dijk

Vanaf de buitenkant ziet het eruit alsof je in de 16e-eeuw bent beland. De tuin oogt Frans barok en de schilderijen van Maria en baby Jezus zouden zo uit een Italiaanse kerk kunnen komen. Dan zie je de moderne lampen, designerstoelen en opengeslagen Laptops. ‘Oh ja, het is 2016 en ik ben in Nederland.’

De academie, genaamd JADS (Jheronimus Academy of Data Science) is een samenwerking van Tilburg University en TU Eindhoven en is de allereerste universiteit van ’s-Hertogenbosch. Je zou het bijna ironisch kunnen noemen, dat een voormalig katholiek klooster wordt overgenomen door een universiteit waar science centraal staat. Communications program manager bij JADS, Sacha Claessens ,vertelt dat de gemeente graag een goede bestemming voor de locatie wilde vinden. “In het klooster werd vroeger door de zusters lesgegeven en de buurt rondom de kerk wilde graag dat het klooster een educatief gebouw bleef. De TU Eindhoven en Tilburg University zagen kans hier een universiteit te vestigen”, aldus Claessens.  

Unieke samenwerking

In een van de klaslokalen vertelt Claessens dat het uniek is voor twee universiteiten om samen één nieuwe master-opleiding te starten: “De twee universiteiten combineren de kwaliteiten waar zij bekend om staan: bedrijfskunde en wetenschap. De master data science richt zich vooral op het achterhalen van informatie op basis van data. Bijvoorbeeld: MRI-apparaten zijn duur, dus als door data science kan worden bepaald waar en wanneer een onderdeel van de het MRI-apparaat kapotgaat, kan het probleem worden verholpen.”

De overgebleven geschiedenis

Aan het schoolgebouw zelf is moeilijk af te lezen dat het pand 140 jaar oud is. Beamer hangen aan het plafond en je kan de net aangelegde houten vloer nog bijna ruiken. Ook aan stopcontacten is geen gebrek. Maar zodra je de tuin in stapt waan je je weer in de geschiedenis. De bosjes zijn netjes in vormen geknipt en de tuin staat vol bloemen en perenbomen. Naast de school staat de kapel, waar de zon door de glas-in-loodramen schijnt. “Toen de zusters het klooster verkochten, lieten ze aan ons weten dat ze liever niet willen dat er alcohol wordt geschonken in de kapel. Uit respect voor hen en het geloof zullen wij dat verzoek accepteren.” aldus Claessens. De zaal galmt als Claessens vertelt over de school en ze lacht. “Ja, daar moeten we wat aan doen als we hier lezingen willen houden.’’

De studenten

Veel studenten studeren er nog niet op de universiteit. “We zijn afgelopen maandag geopend en er studeren nu ongeveer dertig studenten. Het doel is om daar uiteindelijk een paar honderd van te maken. Nu zijn de meeste studenten nog Nederlands, maar we denken dat dat de komende jaren zal veranderen. We hebben nu een aantal studenten uit bijvoorbeeld Ethiopië, Colombia en Frankrijk. Het is moeilijk om in Nederland een visa aan te vragen, dus hebben we voornamelijk Nederlandse studenten.’’

Opstapje naar de toekomst

De trappen vanuit de hal naar de verschillende verdiepingen ogen ouder dan de rest van het gebouw. De leuningen zijn gemaakt van donkerbruin hout en de traptreden lijken een beetje op mozaïek-motief. Eenmaal boven aangekomen, is de verdieping gevuld met moderne klaslokalen en een ruimte waar start-up bedrijven zich kunnen vestigen en de studenten kunnen leren, overleggen en werken. Op de Macbook, natuurlijk. Het is een mooie metafoor: stap de oude trap op naar de moderniteit.