Jaap Vromans heeft met zijn scheefgegroeide catalpa een plekje bemachtigd in de top tien van mooiste bomen van Tilburg. De boom staat in de Calvanese Bosloop in De Blaak.  De verkiezing wordt door stichting Stadsbomen Tilburg georganiseerd in samenwerking met het Brabants Dagblad. ‘’Ik was vroeger in mijn tijd als stadsplanner ook al veel bezig met het groen in de stad en dat vind ik nog steeds leuk.’’

Vromans en zijn vrouw wonen al sinds 1980 in de Calvanese Bosloop. Vromans: ‘’Langzaam hebben wij de tuin gevuld met groen, want toen wij hier introkken was het voornamelijk zand en onkruid. Vijf jaar nadat wij het huis gingen bewonen heb ik de catalpa geplant.’’

Stadsplanner

Dat Vromans een mooie groene tuin heeft is geen toeval. In zijn tijd als stadsplanner was hij ook al bezig met het groen in de stad Tilburg. ‘’Om meer groen in Tilburg te brengen hadden wij ook het plan om verschillende kloostertuinen open te stellen voor publiek. Daar heb ik toen nog voor de gehele geestelijkheid van Tilburg een presentatie over gegeven. Het was uiteraard niet alleen mijn idee, maar ik heb er wel aan mee geholpen.’’, zegt Vromans trots.

De catalpa

De boom moet natuurlijk blijven staan vindt Vromans. ‘’Maar hij moet niet op mijn hoofd vallen. Ik vind het altijd griezelig als mijn kleinkinderen onder de boom spelen, het liefst laat ik ze daar niet onderdoor gaan. Als ik zelf aan het grasmaaien ben loop ik ook eventjes wat sneller als ik in de buurt kom.’’ De boom deed vroeger dienst als ware speelplek. ‘’Vroeger hing er ook een hangmat in en mochten de kinderen er in klimmen, maar dat is nu niet meer mogelijk.’’ Over de vraag of de boom uiteindelijk om gaat vallen is Vromans duidelijk: ‘’Hij zal vast een keer vallen, maar ik ga nog meer ondersteunende palen zoeken om dit zo lang mogelijk uit te stellen.’’

Wil je op de boom van Vromans stemmen dan kan dat hier.