De problemen in en rondom de instelling voor verslavingszorg Jan Wierhof in Tilburg blijven voortduren. Nadat verschillende patiënten onlangs niet terugkeerde naar de psychiatrische instelling toen ze weg waren, is er in de omgeving van de ‘Jan Wier’ veel onrust. VVD Tilburg pleit inmiddels voor een verhuizing van de instelling, dit leidt tot ontevredenheid van o.a. het CDA en GroenLinks.

Jan Wierhof ligt ten westen van Tilburg, omringd door een woonwijk. De afgelopen maanden wisten verschillende patiënten te ontsnappen of niet terug te keren. Omwonenden maken zich daarom al een tijdje zorgen over de veiligheid in hun wijk.

Tilburgse politiek

De politiek in Tilburg kondigde in augustus van dit jaar aan dat de kans op diverse incidenten snel moet worden verkleind. Toen de verslavingszorg werd gestart aan de Jan Wierhof, werd immers beloofd dat de instelling niet voor problemen zou zorgen.

In een brief aan het college B&W pleit VVD Tilburg voor een verhuizing van de instelling naar een buitengebied. “Het zou veilig moeten zijn, alleen als je kijkt naar de situaties die hebben plaatsgevonden kun je gewoon concluderen dat het niet veilig is,” vertelt VVD raadslid Roel Lauwerier. “Daar moet je dus wat aan doen en dat kan door de instelling naar bijvoorbeeld een gebied buiten het centrum te verplaatsen.”

CDA

Het CDA staat welwillend tegenover een verbetering van de Jan Wierf en omgeving, al vindt raadslid Marti de Brouwer van het CDA een verhuizing niet tot de opties behoren. “Als de verslavingszorg zelf wil verhuizen, dan gaat dat gebeuren”, vertelt de Brouwer. “Maar we kunnen niet iets wat afwijkend is in de samenleving zomaar weer ergens anders onder gaan brengen.”

Om de situatie in Tilburg-West toch te verbeteren, denkt De Brouwer in oplossingen. “Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de patiënten onder begeleiding naar buiten te laten gaan. Dan hoef je niet de hele locatie te gaan verplaatsen en verbeter je al een hoop.”

GroenLinks

Raadslid Joris Bengevoord van GroenLinks ziet ook weinig in een andere locatie voor de psychiatrische instelling. “Dat is onwenselijk”, meldt Bengevoord. “Bij elke stad zijn problemen aanwezig, ook in Tilburg. Daar moet je als stad zijnde niet voor weglopen.”

“Belangrijk is dat we extra stappen gaan ondernemen om de leefbaarheid in de gebied te verbeteren. Dat kost misschien wat tijd, maar de locatie gaan verplaatsen is wat mij betreft niet aan de orde,” aldus Bengevoord.

Om de veiligheid nog meer te garanderen wil de VVD meer beveiliging toe gaan voegen en meer concrete afspraken maken met de zorginstelling aan de Jan Wierhof.