Van Praag versus Ceferin; niets te gek voor een stem

Van Praag en Ceferin strijden om stemmen voor het voorzitterschap bij UEFA. Voorheen verwachtte Van Praag zeker te zijn van steun van ongeveer de helft van de vijfenvijftig UEFA-landen, maar dit lijkt te veranderen. Nadat zijn Spaanse opponent Villar zich teruggetrokken heeft, staat alleen de Sloveen Ceferin nog tussen hem en het voorzitterschap in. Nog maar één tegenstander, maar wel een grote.

Michael van Praag was veertieneneenhalf jaar lang voorzitter van Ajax. De jonge Sloveen Ceferin heeft zich de afgelopen maanden van een nobody zonder bestuurlijke ervaring opgewerkt tot de grote favoriet voor de UEFA-verkiezing.

Een groot aantal Oost-Europese en Scandinavische landen hebben aangegeven Ceferin te steunen. De steun van Scandinavische landen heeft Ceferin, volgens het Noorse blad Josimar, aan FIFA-directeur Kjetil Siem te danken. Hij zou hebben gelobbyd bij de Scandinavische bonden. Ook beweert het Noorse blad dat de Sloveen een vooruitgeschoven post van de Russische voetbalbond is. Deze stemmen worden allemaal voor Ceferin binnen gehaald maar zelf zit hij ook niet stil. Hij bouwt ook mee aan de brug, zoals Van Praag zou zeggen, naar die titel voorzitter. Of dit allemaal legaal gebeurt valt over te twisten. Ceferin heeft namelijk de Scandinavische landen beloofd dat wanneer hij de nieuwe voorzitter van UEFA wordt, het WK van 2024 of 2028 in de Scandinavische landen georganiseerd mag worden. John Volkers, sportjournalist bij de Volkskrant, noemt het aanhalen van het verhaal in de Josimar van Van Praag een mooie terugslag.

De steun van België en Engeland komt voor Van Praag als een opsteker. Daarnaast verwacht hij nog veel stemmen van landen die zich vooralsnog stil houden. Ook hoopt hij stemmers van de teruggetrokken Villar te kunnen winnen, maar voor nu steekt Ceferin met kop en schouders boven Van Praag uit.

Stemverdeling tot nu toe. Rood voor Ceferin, groen voor Van Praag.