Matchfixing, het komt in veel sporten voor. Waarom wordt het gedaan en hoe wordt het tegengegaan ? De Tennis Integrity Unit (TIU) zag vreemd gokgedrag bij een wedstrijd tussen twee tennissters op de US Open. Hoe zit matchfixing nou in elkaar?

Onderzoek
Onderzoek doen naar matchfixing is erg lastig. Vooral omdat er niet echt een duidelijke aanwijzing is. Het kan voorkomen dat er vreemd gokgedrag wordt opgemerkt bij een wedstrijd. Op dat moment gaat er een signaal naar de TIU. Daar worden de signalen die binnenkomen  gecontroleerd op andere mogelijke verklaringen voor dit vreemde gokgedrag. Een gokker kan zelf ook een melding maken als hij iets vreemds ziet tijdens de wedstrijden.

Voorkomen
De KNLTB legt vooral de nadruk op preventie. “Wij geven jonge spelers en hun ouders ook voorlichting over matchfixing. Het is vaak een kwestie van verleiding en een geldzaak”, zegt Rosalie Tamminga van de KNLTB. Vooral in lagere niveaus  gaat het om geld. Zij hebben nog geen sponsoren.

Straf
Volgens Tamminga is het lastig om een straf te geven. “In het wetboek van strafrecht staat nog niks over matchfixing”, meldt Tamminga. Het is lastig bewijs te vinden van matchfixing. Als er wel bewijs in een zaak is gevonden kan de KNLTB een speler schorsen. Justitie zal een speler dan een waarschijnlijk een straf opleggen in de richting van afpersing of fraude.