Voorzitter van de anti-islam groepering Pegida Edwin Wagensveld is vanmiddag voor de rechtbank in Amsterdam opgepakt. Daar moest hij zich in eerste instantie melden voor een rechtszaak tegen hemzelf. Maar nog voor hij de rechtbank betrad werd hij weer afgevoerd.

Wagensveld droeg een shirt met daarop een hakenkruis maar de rechtbank stond dat niet toe. De leider van de Nederlandse tak van de Pegida beweging werd gevraagd het shirt uit te trekken. Dit weigerde hij. Vervolgens werd Wagensveld samen met een vrouw, die hetzelfde shirt droeg, opgepakt en meegenomen voor verhoor. Inmiddels is hij samen met de vrouw weer vrijgelaten.

Eerder opgepakt

Wagensveld moest voor de rechter verschijnen omdat hij een paar maanden geleden voor een soortgelijk vergrijp werd opgepakt. Tijdens een toespraak in Amsterdam liet hij een spandoek zien met daarop een hakenkruis in een prullenbak. Hetzelfde symbool stond vandaag ook op het shirt. Tijdens die eerdere toespraak werd hem door de burgemeester van Amsterdam verboden om een hakenkruis te gebruiken. Omdat hij dit toch deed werd hij gearresteerd en kreeg Wagensveld een boete van 250 euro, de zogenoemde strafbeschikking. Deze weigerde hij vervolgens te betalen omdat hij vond dat de burgemeester hem geen restricties kon opleggen. Voor het niet betalen van de boete moest hij zich vandaag in Amsterdam melden, maar nog voor hij het gebouw betrad werd Wagensveld alweer naar een politiebus vervoerd.

De zitting werd voor onbepaalde tijd geschorst en zou vandaag niet meer ingehaald worden. Wat de nieuwe datum voor de zaak wordt, is nog niet bekend.