‘’Ik had er eigenlijk voorheen nog nooit over nagedacht’’, begint ontwerper Van den Krommenacker over zijn kledingontwerp voor uitvaartonderneemster Els Jacobs. Waar er vroeger niet anders gedragen werd dan donkere pakken voor ‘zij die over lijken gaan’, begint de wereld meer en meer plaats te creëren voor een persoonlijke stijl. ‘’Een stijl met rust en klasse.’’

‘’Het klonk wel als een uitdaging’’, vertelt de ontwerper. ‘’Het is toch een soort eerbetoon; om een afscheid zo mooi mogelijk te maken.’’ Hierdoor besloot van den Krommenacker voor een ‘niet te zwaar’ ontwerp te gaan: een donkerblauwe jurk, met verwerkt kant . ‘’Zo blijft het stemmig en vrouwelijk’’, verklaart hij.

dsc_0055
De nieuwe jurk van Van den Krommenacker

De Udense ontwerper heeft hiermee zijn debuut gemaakt in de uitvaartbranche; echter verschillen de kledingvoorschriften bij de bedrijven onderling nog altijd flink. Want wat is nou gepast voor op de begraafplaats?

dsc_0002 dsc_0005
Monuta

‘’Hoffelijkheid is bij ons bedrijf het meest van belang. Het moet er netjes uit zien: een heer moet ook een echte heer zijn.’’

dsc_0012dsc_0014
Yarden

‘’Het moet simpel en netjes zijn: geen piercings, bijvoorbeeld. Zelf gaan wij voor een net pak, maar zitten er nog kleine details in. Dit is om het eigen te maken.’’

dsc_0017 dsc_0022 dsc_0023
Van den Hout

‘’Wat bij ons bedrijf voorop staat, is eenheid. Wij kozen voor grijs als onze leidende kleur: niet alleen in de pakken, maar ook in het interieur.’’

dsc_0029 dsc_0030 dsc_0027
Dela

‘’Terwijl het bij ons vroeger ook enkel grijs was, hebben wij tegenwoordig de mogelijkheid gekregen te variëren in onze kleuraccenten. Zo wordt het toch iets persoonlijker, met sjaals en stropdassen.’’

dsc_0037 dsc_0043
Els Jacobs Uitvaartonderneming

‘’Het belangrijkste vind ik dat de kleding elegantie, rust en vrouwelijkheid uitstraalt. Alles binnen de combinatie is op elkaar afgestemd: elk detail is van belang.’’