Iedereen weet natuurlijk wel dat alcohol niet goed is voor een mens. Maar toch is deze harddrug maatschappelijk geaccepteerd. Roken wordt steeds duurder, maar bier in je introweek wordt steeds goedkoper. Mochten er beginnende, achttienjarige studenten zijn die denken dat alcohol en de gevolgen hiervan allemaal wel meevallen: hieronder een lijstje met wat je je lichaam aandoet.

De ochtendkater als gevolg kennen we allemaal. Een kater is een milde vorm van alcoholvergiftiging. Wanneer je bewusteloos bent of in een coma ligt, gaat het om een zwaardere variant. Bij jongeren wordt comazuipen een steeds groter probleem. De meeste ‘comazuipers’ die in het ziekenhuis belanden zijn onder de 24 jaar. Dit zijn de zwaarste gevolgen van alcohol: je ervaart ze niet meteen, maar ze kunnen net zo ernstig zijn als voedselvergiftiging.

infographic-alcohol Door Annelies Becker

Met name de lever heeft het zwaar als jij een avondje bent gaan stappen. De lever is de
zuiveringsfilter van het lichaam. De schadelijke stoffen worden uit de alcohol gefilterd als je slaapt en in de ochtend plas je deze uit. Wanneer er leververvetting ontstaat krijg je een slechte eetlust, last van misselijkheid, een opgezwollen lever en geelzucht. Wanneer je stopt met het consumeren van alcohol, zullen de symptomen ook weer verdwijnen. Bij zeer overmatig alcoholgebruik zal uiteindelijk een levertransplantatie nodig zijn. Bij levercirrose verschrompelt de lever tot het punt waarop hij niet meer functioneert.

Bij de hersenen kan de schade permanent zijn. Een bekend voorbeeld van hersenbeschadiging is het Syndroom van Korsakov, een ernstige en ongeneesbare ziekte. Het geheugen gaat achteruit en zal ook achteruit blijven gaan.

Judith Piek, projectleider Think before you drink van de GGD, maakt zich zorgen om de jeugd. “Naar mijn mening onderschatten jongeren vaak de risico’s van alcohol. Er is altijd een groep die er wel verantwoordelijk mee om kan gaan, maar de meeste kunnen niet met mate drinken. Alcohol drinken hoort nu eenmaal bij onze cultuur. Als kind zie je je ouders op feestjes of in het weekend drinken en die alcoholcultuur is bij ons helemaal ingebakken. Bovendien is het vanaf achttien jaar overal verkrijgbaar. Het wordt daardoor wel ingewikkelder om goede adviezen erover te geven. We proberen zoveel mogelijk kennis over de gevaren over te dragen aan ouders, scholen, sportverenigingen en de jongeren zelf en dan hoop je dat mensen door die kennis zelf goede keuzes kunnen maken. De hersenen zijn pas op je vierentwintigste volledig uitgegroeid, dus eigenlijk is drinken vanaf je achttiende nog steeds een risico en zeer discutabel. Misschien is de alcoholleeftijd over een paar jaar wel eenentwintig. Comadrinken en alcoholvergiftiging komt vooral bij de achttienjarige voor en voor hen is het het meest schadelijk. Ik ben ook geen voorstander van ontgroeningen waarbij (soms zelfs zware) alcohol naar binnen wordt gegoten. Ik maak me daar heel erg zorgen om.”

De betekenis van het woord ‘alcoholist’ was tot voorkort: iedereen die gemiddeld twee consumpties alcohol per dag drinkt of meer, behalve studenten. De betekenis is veranderd omdat ook studenten wel degelijk aan alcohol verslaafd kunnen zijn. We hebben een checklist:
– Lichamelijke klachten
– Vaak niet kunnen stoppen na één of twee drankjes
– Zonder alcohol geen plezier meer kunnen hebben
– afkickverschijnselen wanneer je een tijdje niet drinkt
– stress wegdrinken
– Loze beloftes en proberen om te stoppen met het nuttigen van alcohol
– te vaak risico’s nemen
– Op elk moment van de dag kunnen drinken

Wanneer je jezelf hier in herkent, wordt het toch tijd om te gaan minderen met alcohol.

Bronnen en voor meer informatie:
Stichting De Hoop, Stichting Be Aware, het Kennisinstituut, het gezondheidsplein, de GGD