‘Uiteraard ben ik gaan dromen van deelname aan de Paralympische Spelen. Het liefste die van 2016 in Rio de Janeiro, maar 2020 in Tokio is ook goed.’ – Lisa Kruger

Zwemster Lisa Kruger heeft afgelopen donderdag het eerste goud voor Nederland gewonnen op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. In de klasse SB9 was de 16-jarige zwemster met afstand de beste op de 100 meter schoolslag.


Wie?

De in Harderwijk geboren Lisa zwom voor het eerst bij gehandicapten in het Pieter van de Hoogeband zwemstadion in Eindhoven. Hierna ging het snel, en won ze overwinning naar overwinning met als eindpunt de Paralympische spelen.  

‘Ik ben in 2000 gezond geboren, maar heb in 2006 een harde val van een muur gemaakt. Hierbij had ik meerdere botten in mijn linker arm gebroken’, legt Kruger op haar website uit. Door deze val heeft de zwemster haar groeischrijf van haar spaakbaan zo beschadigd, dat 1 bot niet meer uit zichzelf groeit. ‘Deze groeistoornis wordt ook wel een Madelungse Deformiteit genoemd. Alleen is de stoornis bij mij gekomen door een trauma en niet door een erfelijke/aangeboren afwijking