“Een aantal weken geleden zat ik aan tafel met een aantal studiegenoten. Met een hummusbroodje in mijn hand hadden we het over het volgende college. Een meisje vroeg zich af wat er op mijn brood zat. “Maar waar is hummus dan van gemaakt?” Ik antwoordde dat het voornamelijk uit kikkererwten bestaat. “Oh, dus als veganist mag je wel kikkers eten?!””

v
De VeganChallenge gaat 1 oktober weer van start. Een maand lang proberen mensen het veganistische dieet uit. Dit betekent geen dierlijke producten eten: geen vlees, geen vis, geen ei, geen melk en geen honing. Er zijn nog veel misverstanden omtrent deze levensstijl. Hier een paar uitgelegd op een rijtje:

Veganisten kunnen wel brood eten. Veel mensen denken dat in elk broodsoort melk en ei zit, wat niet waar is. Het is wel belangrijk om de ingrediëntenlijst door te lezen, maar meer dan driekwart van de broden zijn gewoon plantaardig.bread-25205_960_720

Niet alle veganisten zijn ‘fitgirls’ of extreem dun. Door de toename van veganistische Instagram en andere social-media accounts lijkt het alsof elke veganist zich alleen maar bezig houdt met zo gezond mogelijk eten en zoveel mogelijk sporten. Klopt niks van. Er is inderdaad een groep die zich vooral bezig houdt met de voeding, maar veganisten hebben over het algemeen voor deze levensstijl gekozen door dierenleed en milieuvervuiling.

Je kunt heel gevarieerd eten met een veganistisch dieet. Wat je ook vaak hoort is dat veganisten vast alleen maar hetzelfde eten: groente. Groente speelt inderdaad een belangrijke rol in het dieet, maar dit maki-716432_960_720betekent niet dat je niks anders kunt eten. Pasta, aardappelen, ijs, pizza, vleesvervangers.. Noem het maar op, overal is wel een veganistische variant op te bedenken. Je hebt zelfs veganistische kazen, sushi en knakworsten.

Veganistisch eten is betaalbaar. Als je slim koopt ben je helemaal niet meer geld kwijt aan een plantaardig dieet. Als je alles biologisch, duurzaam of vlees vervangend wil lopen de prijzen natuurlijk wel op. Maar je hoeft echt niet elke week naar Ekoplaza voor je boodschappen.

– Plantaardig eten bevat genoeg eiwitten en andere voedingsstoffen. De meeste mensen zijn vooral bezorgd om de voedingsstoffen die veganisten zouden missen. Wat zij vaak niet weten, is dat mensen met een plantaardig dieet juist bezig zijn met de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Veel meer dan dat alleseters dat doen. De enige voedingsstof die veganisten missen is de vitamine B12, maar ook daar is makkelijk aan te komen.

‘Normale’ tandpasta is niet veganistisch. Bijna niemand staat hier bij stil, maar in tandpasta zit vrijwel altijd melk. Ook zijn de meeste tandpasta’s getest op dieren en er kan toothbrush-304194_960_720zelfs varkens bot in zitten. Bij kruidenwinkeltjes zoals De Tuinen kun je veganistische alternatieven vinden.