TILBURG – Na de dood van Richard Nieuwenhuizen door voetbalgeweld, sloegen de Tilburgse amateur voetbalverenigingen de handen ineen. Met steun van de gemeente en de KNVB zijn ze ‘Positief Voetbalklimaat Tilburg (PVKT)’ gestart. Dit project is inmiddels zo succesvol dat ook andere steden meekijken. Eind september begint een aftrapweekend voor het nieuwe seizoen, hier werd afgelopen week druk over vergaderd.

Een kleine twintig clubs uit Tilburg en omgeving, de KNVB en de gemeente Tilburg waren afgelopen woensdag aanwezig bij SV Reeshof. In het nieuwe seizoen wordt er weer volop aandacht besteed aan respect en sportiviteit in het Tilburgse amateurvoetbal. Er worden het hele jaar door ideeën bedacht om de sportiviteit te bevorderen. Het initiatief richt zich voornamelijk op de jeugd in combinatie met ouders en trainers langs de lijn. Maarten Obbens is vrijwilliger bij SV Reeshof en is direct betrokken bij het project. Met de simpele ideeën maken ze ouders bijvoorbeeld bewust van ongewenst gedrag. ‘’Op het moment dat ouders een hele wedstrijd staan te schreeuwen geven we ze een lolly, zodat ze hun mond dicht houden.’’ Een ander voorbeeld is het stoplichtspel. Hierin kunnen kinderen aangeven wat ze gewenst en ongewenst gedrag vinden van ouders langs de lijn. Ook vinden er regelmatig workshops en cursussen plaats bij de betrokken clubs. Binnenkort komt kinderpsycholoog Tischa Neve naar een van de clubs om te praten over de rol van ouders en trainers.

Fairplay bord SV Reeshof
Op het sportpark van SV Reeshof word je gelijk
geconfronteerd met fairplay.      

Eind september wordt er een heel speelweekend aandacht besteed aan PVKT. Ouders maken een erehaag voor de jongste kinderen zodra ze het veld afkomen en beide teams drinken samen ranja na de wedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijden worden handjes geschud. Zowel de spelers als ouders van beide teams doen dit. Alles om positief met elkaar om te gaan en meer plezier in het spel te krijgen. ‘’Zodra kinderen verliezen maar toch door de erehaag het veld af mogen leren ze dat meedoen echt belangrijker dan winnen is’’, aldus de organisatie.          

Groene kaart
Een belangrijk onderdeel van het project is de groene kaart. Deze kan door een scheidsrechter worden uitgereikt aan het einde van de wedstrijd. Dit gebeurt bij een uitzonderlijk respectvolle of sportieve actie. ‘’Niet alleen spelers maar ook ouders en trainers kunnen zo’n kaart krijgen’’, aldus Obbens. ‘’Ze worden dan uitgenodigd in de bestuurskamer en we maken een stukje voor Facebook.’’ Er zijn zelfs al vrijwilligers die een spoedcursus filmen bij Omroep Brabant hebben gevolgd om dit te kunnen doen.  Dit seizoen komt er ook een groene kaart die alleen door ouders kan worden uitgereikt. Dit kunnen ze doen in onderling overleg. Volgens de aanwezige scheidsrechters coördinator zie je een verharding in de maatschappij. Door de verschillende initiatieven wordt er meer betrokkenheid en bewustwording gecreëerd.

De gemeente Tilburg coördineert en faciliteert het project. ‘’De clubs komen zelf met ideeën, wij helpen met de uitvoering’’, aldus projectleider Dennis Mallant. Volgens Mallant heeft het ook daadwerkelijk effect. ‘’Er is niet een Tilburgse club die op het matje heeft moeten komen bij de KNVB.’’ Volgens Mallant zijn er in andere steden ook convenanten gesloten om respect en sportiviteit te bevorderen. ‘’De uitvoering laat in die steden alleen vaker te wensen over.’’ De gemeente Tilburg wil op lange termijn betrokken blijven bij het project.

De KNVB juicht het initiatief toe. ‘’We zijn blij dat Tilburg hier zo mee bezig is, helaas zijn er nog veel verenigingen die hier minder aandacht voor hebben.’’ Voor deze verenigingen is de blauwe kaart geïntroduceerd. Een variant op de groene kaart die sportief spel beloond. ‘’We hopen op deze manier clubs een handvat te kunnen bieden om met respect en sportiviteit aan de slag te gaan.’’ Toch erkent de KNVB dat het bij sommige clubs lastig is. ‘’Niet iedere vereniging heeft hier genoeg vrijwilligers voor. Vaak is het ook een capaciteitsprobleem.’’