TILBURG –  Tilburgse voetbalclubs zien geen reden voor de gemeente Tilburg om in te grijpen bij zogeheten  probleemclubs. D66 en de VVD in Amsterdam willen dat de gemeente optreedt  bij  verenigingen waar voetbalwedstrijden te vaak uit de hand lopen.

“Ik zie geen reden waarom de gemeente in zou moeten grijpen bij probleemclubs.” vertelt Niels Hesselberth ,voorzitter TSV Longa. Huub Melis ,voorzitter van de Tilburgse voetbalclub WSJ, vindt zich volledig in de uitspraken van zijn collega. “Op dit moment hebben wij bijna geen geweldsincidenten, maar als we die al hebben, wordt het altijd goed opgelost tussen de clubs” eindigt Melis.

Hesselberth kan echter wel voorbeelden van incidenten geven. “Ik krijg wel dingen te horen van lagere teams. Op dat niveau , denk aan het 4de of 5de team, krijgen ze geen bondscheidsrechters meer, maar vrijwilligers van de club zelf. Sommige spelers hebben daar geen fijn gevoel bij. Het is daarentegen wel zo dat als er een probleem is, het ook keurig wordt opgelost onderling en soms met tussenkomst van de KNVB”

Wel ingrijpen

Voor ingrijpen van de gemeente bij clubs die frauderen of niet goed met geld omgaan, is Hesselberth wel voorstander. “Longa is een paar jaar geleden bijna op de fles gegaan door fraude van het toenmalig bestuur. Dat bestuur betaalde spelers met geld dat er niet was of er niet voor diende. Ook gingen ze leningen aan die niet terug betaald konden worden. Als de gemeente er toen dichter op had gezeten, was Longa waarschijnlijk niet zo dicht langs de afgrond gegaan.”

Amsterdam

Volgens D66 en de VVD in Amsterdam moet de gemeente ingrijpen bij clubs die de veiligheid van hun leden niet kunnen garanderen. Het is nog niet bekend of het voorstel ook aangenomen wordt. Die wordt in het najaar besproken.