Na duizenden gestolen tienerharten en flauwvallende meisjes zijn we inmiddels negen jaar verder; hoe is het nu met Tokio Hotel? Het jaar 2007 stond in het teken van hun fame en met hits als Monsoon en Don’t Jump waren Bill, Tom, Gustav en George de nieuwe Backstreet Boys. Nu, bijna 10 jaar later, is er niks meer van het TH-fandom over.

Toen in 2007 hun album Scream uitkwam, de Engelstalige versie van Schrei, werd Tokio Hotel ontzettend populair. Overal liepen meisjes in TH-shirts weg te zwijmelen over Bill Kaulitz. Een fase? Ha nee, doei mam, TH FÜR IMMER! Dat was de spirit. Achteraf snapt waarschijnlijk niemand dat ze ooit zo verliefd waren op die egel met zijn dikke make-up, maar ach, het was een mooie tijd.

Tokio wie?

Toen de band in juni 2008 naar Nijmegen kwam was het Goffertpark beladen met schreeuwende tienermeisjes, want Tokio Hotel was nog altijd helemaal hip en happening. Maar zoals we allemaal weten, aan alles komt een einde, zo ook voor de jongens van Tokio Hotel. Langzaam maar zeker begint de TH-gekte af te nemen. In 2010 was er eigenlijk niemand meer wie nog geassocieerd wilde worden met de Duitse rockers. De jongens verdwenen naar de achtergrond.

Change of plans

Tokio Hotel is veranderd in ieder opzicht wat je je kan bedenken. De jongens besloten het roer volledig om te gooien. Om te beginnen verhuisden ze naar Los Angeles. Daar namen ze in 2011 een pauze, totdat ze in 2014 het album Kings of Suburbia uitbrachten. Iedere ex-Tokio Hotel fan is geshockt over het soort muziek wat de jongens nu produceren. Van een rockband is niet veel meer terug te vinden, het is een elektronische boel geworden die sterk naar popmuziek neigt. Daarmee is hun fanbasis ook sterk veranderd. Volgens de band zelf hebben ze nu voornamelijk mannelijke en oudere fans. Verder is het uiterlijk van de jongens ook veranderd, maar dan wel in positieve zin.

Vandaag de dag is Tokio Hotel niets meer dan een goede herinnering uit het leven van de gemiddelde twintiger. Maar vergeten doen we ze nooit, want stiekem is Monsoon niet eens zo’n slecht nummer.